Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hyresgäst lovordar bryggeridom

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 05.00
Leiph Berggren: Jag är glad över den här domen
(2:48 min)
Gamla hamnterminalen i Visby. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Leiph Berggren som hyr kontor i gamla hamnterminalen i Visby är nöjd med Förvaltningsrättens dom, som han tror kan betyda att de blir kvar.

- Jag tycker att det här är en bra dom. Jag är glad över den här domen. Det är min egen uppfattning, säger Leiph Berggren. Han hyr av Werkelinbolagen i den gamla hamnterminalen. Han har räknat med att bryggeriaffären skulle innebära utflytt för hyresgästerna efter sommaren.  

Förvaltningsrättens besked att fullmäktigebeslutet var olagligt rör om i planerna. Domstolen har alltså stoppat bryggeriaffären i Visby hamn, genom att upphäva regionfullmäktiges beslut.

Konsekvenserna av domen är inte analyserade än; vad som händer med den tänkta rivningen av den gamla hamnterminalen och hela bryggeriprojektet.

Enligt regionens plan skulle hyresgästerna erbjudas andra lokaler och flytta ut efter sommaren.

Politikerna får nu analysera domen och vända och vrida på vad som gick formellt fel och fundera över vad som skall hända nu. Om det skall göras ett omtag utan de fel som begicks i hanteringen i höstas, eller om regionen vill ta en juridisk fight; inte acceptera den bakläxa som Förvaltningsrätten kom med och överklaga domen.

För Region Gotland har ju kommit överens med Spendrups AB om att de ska få köpa mark i Visby hamn för sitt bryggeri; den tomt där den gamla hamnterminalen idag ligger. Men Förvaltningsrätten har nu slagit fast att bryggeri-beslutet "inte tillkommit i laga ordning och ska upphävas".

Domstolen anser också att den färskvattenledning som Spendrups lovats av regionen, för att slippa använda avsaltat havsvatten i sin öltillverkning, är ett otillåtet stöd till Spendrups. Beslutet är alltså olagligt och skall upphävas av den orsaken också.

Det var fler än P4 Gotland som sökte projektledaren för bryggeriet; Johan Åberg igår när domen kom. Det tutade konstant upptaget i hans telefon. Det besked som senare kom från honom var att han inte hunnit sätta sig in i vad domen innebär för projektet. Men Johan Åberg förväntar sig att politikerna, samlade till budgetberedning, diskuterar frågan och kommer med ett besked om hur de ska gå vidare i ärendet.

Ett liknande svar fick P4 Gotland från exploateringsstrategen Anders Lindholm: "Vi får analysera domen och komma fram till vad som nu bör/kan göras", skrev han i en e-post.

Som P4 Gotland tidigare berättat har affären en snäv tidsplan, helt beroende av att allt klaffar. I mars 2017 ska Spendrups köpa tomten, enligt avtalet. Nu efter sommaren ska hyresgästerna evakueras, byggnaden rivas, marken saneras och göras i ordning. Och detaljplanen måste gå igenom.

Risken är att detaljplanen inte går igenom innan hyresgästerna flyttar ut och huset rivs. Då kan regionen stå där med kostnaden att evakuera hyresgästerna och rivit byggnaden. Så frågan är om Spendrups kan tänka sig att kanske få tillgång till tomten lite senare. Det vet vi inget om. Spendrups ville inte kommentera domen igår.

Hyresgästen Leiph Berggren föreställer sig i alla fall att tidsplanen spricker, så att han inte behöver lämna den gamla hamnterminalen efter sommaren.

- Jag hoppas ju att vi får vara kvar så länge som möjligt. Jag tycker det är positivt, säger han.

Leiph Berggren är inte bara hyresgäst - utan också ordförande för Liberalerna på Gotland - hur kommer det att låta i fullmäktigegruppen när det beslut som ni varit med om att fatta upphävs av förvaltningsrätten?

- Det blir inte direkt något jubel. Det är aldrig roligt att få sitt beslut upphävt, säger Leiph Berggren.

På frågan om han tror att det kan komma att bli någon politisk svängning i ärendet säger han att det är svårt att spekulera. Men kostnaderna har skenat iväg, det kan mycket väl bli så att det blir förändringar, tror han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".