Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtgärder mot övergödning försenade

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 05.00
Prövas av regeringen efter påtryckningar från lantbruket.
(2:15 min)
Snoderåns utlopp
Snoderåns utlopp i Kvarnåkershamn. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Den 1 januari i år skulle Sverige ha haft ett program med åtgärder mot övergödningen av våra hav på plats - men förslagen bereds fortfarande på regeringskansliet.

Vattenrådet Snoderån tycker att de föreslagna åtgärderna slår alldeles för hårt mot landsbygden.

– Vi tycker att de måste analyseras noggrannare före man lägger så stora kostnader på landsbygden. Det måste byggas in i en helhetsbild på landsbygden. Folk ska ju kunna bo kvar och leva på ett vettigt sätt härute, säger Lennart Niklasson, ordförande i Vattenrådet Snoderån, samt lantbrukare.

Det är Sveriges fem vattenmyndigheter som har tagit fram det åtgärdsprogram som man anser behövs för att våra vatten ska leva upp till de miljökvalitetsnormer som satts. Och för att minska övergödningen innehåller programmet bland annat strängare krav på jordbruket.

– Vi kan inte lägga mer pålagor på det svenska jordbruket, då kommer det att raderas ut helt, fortsätter Niklasson. Det är olika samhällsintressen som står emot varandra och ingen ser helheten.

Miljöorganisationen WWF är dock av motsatt uppfattning. Lennart Gladh, WWF:s övergödningsexpert, menar att åtgärdsprogrammet behövs.

– Nu finns det konkreta åtgärdsförslag som aldrig har funnits förut. De är inte fullödiga och de kan säkert behöva diskuteras i mångt och mycket, men det finns absolut inget bättre och mera konkret.

Därför, menar han, är det viktigt att åtgärderna kommer till stånd.

– Om vi menar allvar med att vi vill ha levande sjöar och vattendrag och ingen övergödning, bra grundvatten och ett friskt hav, då måste vi dra igång.

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram skulle ha varit på plats den 1 januari i år, men bereds fortfarande på regeringskansliet. Anledningen är att bland andra Jordbruksverket begärt att programmet ska prövas av regeringen.

– Det är ju en väldigt stark lobbyverksamhet, inte minst från jordbrukssektorn och också från Jordbruksverket. För att Jordbruksverket vill ha en avvägning mellan livsmedelsproduktion och miljöåtgärder.

Lennart Niklasson, Snoderåns vattenråd, saknar dock en bättre balans mellan stad och land i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

– Man lägger ju alla kostnader på landsbygden, stan kommer ju helt undan i det här sammanhanget. De kanske ska vara med och betala det här? Vattnet kanske ska kosta tio gånger så mycket eller kanske hundra gånger så mycket om pengen går till att återställa de vattenmiljöer vi hade för länge sen?

Enligt Stefan Berggren, Sveriges marina direktör och enhetschef på Miljö- och energidepartementet, så är åtgärdsprogrammet under beredning. Han hoppas dock att det ska bli klart under året, säger han till P4 Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".