Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nästa höst vill Nordstream börja lasta rör igen i Slite hamn

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 22.37
Hamnchef Mats Eriksson: Begränsat till 6000 rör
(2:17 min)
Slite hamn. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio
Slite hamn. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Damm, buller och säkerhetspolitik i Östersjön var några av frågorna som diskuterades på torsdagskvällens glest besökta möte i Slite.

Tidigast nästa höst kan de första rördelarna till Nordstreams två nya planerade gasledningar på Östersjöns botten börja lastas i Slite. Ett projekt som - om det godkänns på alla nivåer - kan ge Region Gotland 50 miljoner kronor för att återigen upplåta Slite hamn under bygget som väntas pågå i två år.

På torsdagskvällen hölls samrådsmöte om miljötillståndet i Slite och regionens hamnchef Mats Eriksson säger att det finns vissa skillnader mellan det nya projektet och Nordstreams förra gasledningsbygge.

- Förra gången skulle vi lagra 10 000 rör i Vikhagen och det var en ofantlig massa transporter genom Slite samhälle. Den här gången är det 6000 rör  och det är positivt för Slite och för dem som bor längs med vägen.

Han säger att det nya gasledningsprojektet där Nord stream vill bygga två nya gasledningar på Östersjöns botten intill dem som byggdes för fyra år sedan har många dimensioner.

- Det handlar om geopolitik, säkerhetspolitik och ekonomisk politik och Rysslands ställning. Men vi fokuserar på logistik och hamnfrågan.

Lärdomar från förra gången Nordstream använde hamnen är enligt Mats Eriksson att man måste sopa bättre på vägarna. Bullervallar är redan byggda längs transportvägen. Inga transporter ska heller köras på nätterna.

Tidigast i september kan fullmäktige besluta om hamna ska upplåtas till Nord stream 2 och de två nya gasledningarna. Precis som förra vändan ska rör lagras vid Vikhagen och transporteras genom Slite till Apotekskajen eller "Putinkajen" som flera av sliteborna på samrådsmötet kallade kajen som rustades upp med pengar från Nord stream när första gasledningarna skulle läggas.

Men det nya projektet måste först godkännas på nationell och internationell nivå och få miljötillstånd av länsstyrelsen. Och intresset var svalt för för gårdagens möte i Slite där bara ett femtontal personer. Sonja och Lars-Inge Söderberg som bor längs transportvägen är mer oroliga för dammet än för bolagets ryska ägarintressen och det säkerhetspolitiska läget i Östersjön.

- Vansinnigt skitigt var det, säger Sonja Söderberg. Men nu ska det bli mindre rörkörning så då kanske det inte blir lika skitigt.

- Och jag är inte ett dugg rädd för ryssen, tillägger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".