Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

170 miljoner ska sparas de kommande tre åren

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 16.13
Jansson och Nypelius om besparingsförslaget
(10 min)
Eva Nypelius och Björn Jansson. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Arkivbild: Eva Nypelius (C) och Björn Jansson (S) i regionsstyrelsen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Björn Jansson, regionstyrelsens ordförande, meddelade under fredagen att den största delen besparingar kommer göras inom den administrera delen, skola, kultur och teknisk verksamhet.

Stora besparingar väntar enligt majoritetens förslag. Bland annat drabbas skolan hårt som ska spara 50 miljoner under de närmaste tre åren.

- Besparingar kommer att ske inom alla områden. Den största delen besparingar kommer dock  att göras inom den administrativa delen, 75 miljoner kronor är det där. Sedan är det skola, kultur och tekniska som kommer få en del besparingar också, säger Björn Jansson.

Vad, mer specifikt, är det som ska sparas på inom den administrativa delen?

- Vi ska minska de servicetjänster vi jobbar med. Minska på personal inom servicetjänster. Alla som jobbar inom serviceförvaltningen kan drabbas, säger Björn Jansson.

Näst största posten i Regionens besparingsförslag är utbildning. De närmaste tre åren handlar det om 50 miljoner. och av dessa 50 miljoner är det nästa år 15 miljoner.

- Det innebär inte med automatik att skolor ska läggas ner. Men självklart tittar vi på de enheter vi har och det är en fördel om man kan samordna resurserna. Men det är delar vi behöver titta närmare på, säger Björn Jansson.

Eva Nypelius (C), oppositions ledare, uppger för vår reporter att hon tycker att det är för få och för små besparingar. Hon hade velat se att Regionen skulle spara 75 miljoner inom skolan de närmaste tre åren.

- Vi vill inte lägga ner några landsbygdsskolor men vi måste vara ärliga och säga att det kommer att handla om personalnedskärningar. Vi måste jobba mot en högre personaltäthet inom förskola och skola. Där ligger vi bra till i jämförelse med hela landet, säger Eva Nypelius.

Björn Jansson menar dock att det är alldeles för tidigt att säga hur dessa nedskärningar inom skolan kommer att se ut.

Vidare visar förslaget att det även kommer att bli ett stopp för de investeringar som inte satts igång. Bortsett då från kryssningskajen och arbetet i Klintehamn.

- Vi måste komma i ordning och rätta med våra investeringar, inte bygga på och kompletterar varje år på sånt som inte har genomförts. Vi måste komma i ordning så vi verkligen kan styra och genomföra det vi sätter pengar på. Annars blir det bara en önskebudget, säger Björn Jansson.

Planerna på bryggeriet och saneringen marken?

- Nej, det finns ingen anledning att stoppa, det är ju igång. Det är ett beslut taget sen tidigare. Projektet är igång även om vi inte tagit något spadtag ännu, säger Björn Jansson.

Du har tidigare sagt att det inte kommer att bli lätt?

- Det är alltid en svår uppgift att göra förändringar. Det blir konsekvenser någon annanstans och vi måste kunna se helheten. Lätt blir det inte men det ska genomföras, säger Björn Jansson.

Förslag till besparingar 2017-2019

  • Utbildningsområdet - 50 miljoner

  • SBF, myndighetsutövning - 10 miljoner

  • Intern administration och ledning - 25 miljoner

  • Intern service - 50 miljoner

  • Kultur och fritidsområdet - 15 miljoner

  • Teknisk verksamhet - 20 miljoner 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".