Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kajpsoppa och kokt smulpaj

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 15.30
Kerstins kokta smulpaj. Foto: Eva Didriksson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Eva Didriksson/Sveriges Radio

I Maris Café lagade Monica Johansson och Kerstin Norrby Johansson från Kattlundsgården i Grötlingbo smarriga rätter i vårt kök. Receptet bjuder vi på nedan.

Kajpsoppa

(4 personer)

  • 7 potatisar
  • vatten
  • 3 dl klippt eller hackad kajp
  • 2 dl grädde
  • 1 svampbuljongtärning
  1. Skala och koka potatisen så att den nästan blir en gröt. Ta en potatisstöt och stöt sönder de bitar sim inte kokat sönder.
  2. Lägg i svampbuljongtärningen och späd med grädden tills du får en fin konstistens på soppan.
  3. Sist lägger du i kajpen. Soppan skall inte koka så mycket utan bara sjuda upp en kort stund.

Kerstins kokta smulpaj

(6-7 bitar)

  • 3-4 äpplen i skivor
  • 250 gram margarin (gärna flytande)
  • 1 ½ dl strösocker
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • salt
  • 1 ½ tsk bakpulver
  1. Lägg de skivade äpplena i botten på en lång pajform. Ingredienserna till pajdegen blandas och kokas upp, smulas sedan över äpplena.
  2. Grädda 30 minuter i 200 grader.
  3. Servera med vaniljsås eller glass.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".