Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veterinärförbund befarar att djurägare "frestas minska på betestiden"

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 14.53
Johan Beck-Friis: Oroväckande att samhället urvattnar regelverket
(5:29 min)
Kossa på grönbete
Gotländsk kossa på grönbete. Foto: Katarina Hedström Sveriges Radio.

Sveriges Veterinärförbund befarar att djurägare kan "frestas att minska på betestiden", med ökad sjuklighet hos korna som följd.

De nya beteskraven - reglerna för vilken rätt nötkreatur har att komma ut på grönbete - har vållat en del oro innan de införts. Sveriges Veterinärförbund befarar att djurägare kan "frestas att minska på betestiden", med ökad sjuklighet hos korna som följd.

Veterinären Johan Beck-Friis är informationschef på Sveriges Veterinärförbund och talar om en "försämring av djurens lagstadgade utomhusmiljö" med de nya betesreglerna, även om betesperioden är lång.

Redan med den tidigare lagen var beteskravet svårt att kontrollera, anser Sveriges Veterinärförbund, som inte tycker att det blir lättare för landets djurskyddskontrollanter när betesjournalen slopas. Veterinärförbundet anser att just dokumentationen är ett sätt att säkerställa att vissa skötselbaserade regler efterlevs. Förbundet befarar att de nya betesreglerna kan leda till ökad sjuklighet hos korna genom en ökad risk för bland annat klövsjukdomar och juverinflammationer om en del djurägare "frestas att minska på betestiden" som det står i remissvaret till Jordbruksverket inför regeländringen.

 

Sveriges Veterinärförbund saknar en analys av hur de nya betesreglerna väntas påverka djurens hälsa och välfärd, för de konsekvensutredningar som Jordbruksverket gjort belyser inte det; utan snarare den ekonomiska nyttan för lantbruket. Det väntas spara 9,5 miljoner i administrativ börda för mjölkbönderna när de slipper lägga arbetstid på att upprätta betesplaner och föra journal över kor som står inne.

Eftersom Jordbruksverket slår fast att korna, med de nya reglerna, har rätt till samma antal dagar på bete som tidigare har det inte gjorts någon analys om eventuell skillnad i ko-hälsa; den väntas inte påverkas av att rätten till en lång sammanhängande betesperiod försvinner. Förändringen sker med bibehållen djurvälfärd säger Jordbruksverkets Gunnar Palmqvist.

- Vi ändrar inte förutsättningarna för en god djurvälfärd för korna. Den ser vi kommer att bibehållas, säger Palmqvist som är djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Sveriges Veterinärförbund anser att svenska mjölkproducenter inte har råd med en ökad sjuklighet. Johan Beck-Friis anser att de stora positiva djurhälso- och välfärdseffekterna som bete har ofta glöms bort i debatten.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".