Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu slutar sista läkaren i Klinte

Uppdaterat torsdag 19 maj 2016 kl 16.55
Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 05.00
"Det är alldeles för stort ansvar"
(2:30 min)
Elsa Björkqvist, distriktsläkare. Gunnel Wallin/Sveriges Radio
Elsa Björkqvist Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Till sommaren försvinner den ende ordinarie läkaren, Elsa Björkqvist, ifrån Klinte, för att börja jobba i Visby istället. Stress och för tung administration är orsaken säger hon. 

Elsa Björkqvist har sedan 2012 varit ensam ordinarie läkare i Klintehamn. Vårdcentralen i Klinte är en så kallad utbildningscentral. Det innebär att läkare som går under utbildning har jobbat där. De läkare som varit vid Klinte vårdcentral har dock slutat nu eller är tjänstlediga.

Arbetsbelastningen och det stora ansvaret på henne har gjort att hon har fått nog. Hon orkar inte längre gå omkring med känslan att hon bär vårdcentralen på sina axlar.

- Jag har fått alldeles för många varningssignaler som indikerar att det är för mycket jobb. Jag är läkare och vet vad det handlar om, utbrändhet är ingen rolig sjukdom, sägerhon.

Administrativt arbete

Sjukskrivningsintyg till Försäkringskassan och annan administrativt arbete tynger Elsa när det är stressigt och skapar frustration.

- Ibland kan det ta upp emot två timmar för att skriva ett läkarutlåtande om hälsotillstånd för att se om en person har någon arbetsförmåga. Vi får mer och mer liknande administrativa uppgifter, säger hon. 

Älskar sitt yrke

Men själva läkarjobbet älskar hon och i sommar slutar hon i Klinte för att börja jobba vid Praktikertjänst och vårdcentralen Visborg istället.

- Det som ger kraft är mötet med patienten, det är det vi distriktsläkare brinner för. Jag älskar att ta hand om en sjuk människa, det är mitt kall. När inte tiden finns så blir jag jättefrustrerad, säger hon. 

Något beslut om att lägga ner vårdcentralen finns inte, säger Viktoria Storm som är chef för Klinte och Hemses vårdcentraler. Viktoria Storm pratar om något hon kallar virtuella vårdrum, där man med hjälp av datorn kan få t.e.x sitt blocktryck mätt och till och med få träffa läkaren via datorn.

Det finns risk att vårdcentralen i Klintehamn läggs ner om inte det finns läkare, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan de Maecker (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".