Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Fisk slängs i stället för att bli mat

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 05.00
"Jag skulle kunna sälja hur mycket som helst."
(2:15 min)
Id
1 av 2
Nyfångad gotländsk id. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Kocken Tomas Lundgren.
2 av 2
Kocken Tomas Lundgren är till vardags lärare på på restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Wisbygymnasiet. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Eftersom regelverket hindrar fiskarna att sälja bifångsten, är det inte ovanligt att den id som fiskas på Gotland blir djurmat i stället för fiskburgare. Eller helt enkelt slängs.

Den gotländska idsmäckan, eller idbullen, har i kocken Tomas Lundgrens händer utvecklats till en modern fiskburgare, där just id är den bärande ingrediensen. En fisk som under vårarna finns i rikliga mängder runt ön.

– Det hör man ju historier om varje vecka, hur man har sett enorma stim av id och att det i princip bara är att håva upp den, berättar Tomas Lundgren.

Fiskburgarna säljer han till såväl butiker som restauranger - och efterfrågan är stor.

– Jag skulle kunna sälja, som det känns nu, hur mycket som helst.

Men trots att det finns gott om id i havet - och trots att den fångas kring Gotland - så är det svårt för Tomas Lundgren att få tag på idfiléer till sina fiskburgare.

– Det är det som är flaskhalsen. Fritidsfiskarna, eller husbehovsfiskarna, som de också kallas, de får inte lov att sälja. De får inte göra pengar på fisket.

Iden fastnar ofta som bifångst i näten, när husbehovsfiskarna egentligen är ute efter öring. Men det är få som tar tillvara på iden.

– Vad jag har hört så ger man det till grisarna, till exempel. Man gräver ner den, man ger bort den till höger och vänster. Eller så slänger man bara tillbaka den, för man tycker att det är en skräpfisk.

Sen 2011 är det bara licensierade yrkesfiskare som får sälja fisk från havet. Men de har som regel för stora båtar för att ge sig in på de grunda vatten där iden fångas. Dessutom finns ytterligare ett hinder - de får inte filea fisken ombord - om inte en del av båten är godkänd som livsmedelslokal.

– Och även om man tar iland den så ska det ändå vara en godkänd livsmedelslokal, säger Tomas Lundgren - som inte heller får filea fisken.

– Jag får inte göra fiskburgare, värmebehandla fiskburgare, i samma lokal som jag filear, utan det ska vara separata lokaler.

Så trots att det finns gott om id längs de gotländska kusterna, och trots att den fiskas, så är det väldigt svårt för Tomas Lundgren att få tag på denna råvara.

– Precis så är det. Och det sticker mig i ögonen, det retar mig att veta att den ligger därute. Den finns där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".