Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KTH-elever vill vända miljöproblematiken i Östersjön till något positivt

Publicerat lördag 21 maj 2016 kl 07.30
"Låt oss se övergödningen som en möjlighet"
(2:12 min)
Lars Vallin från Sportfiskarna visar fiskvägen vid Österbymyr för KTH-studenterna Fredrik Regnell och Filip Dessle.
1 av 2
Lars Vallin från Sportfiskarna visar fiskvägen vid Österbymyr för KTH-studenterna Fredrik Regnell och Filip Dessle. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Österbymyr.
2 av 2
"Gäddfabriken" Österbymyr. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

En grupp studenter från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm besökte den gångna veckan ön för att titta närmare på gotländska havsmiljöprojekt. 

Under sin vecka här på Gotland har KTH-studenterna delat upp sig i grupper, som studerar olika projekt som görs för att hitta lösningar på miljöproblematiken i havet.

Ingrid Unevik ingår i den grupp som valt att studera så kallade gäddfabriker:

– Vi ska väl egentligen undersöka vad som gör det optimalt för att det ska funka i en gäddfabrik. Vad som får gäddorna att trivas för att det ska lyckas.

En gäddfabrik är förstås inte någon riktig fabrik utan en våtmark som ska gynna gäddans fortplantning. Tanken är att här ska produceras mängder med gäddyngel.

Det är fjärde året i rad som studenter från KTH gästar Gotland på detta vis, en studievecka som görs i samarbete med den ideella föreningen Rädda Burgsviken. Fredrik Gröndahl, som håller i trådarna för KTH:s del, uppskattar samarbetet:

– Det här är ett trevligt projekt. Det är dels ett underifrånprojekt som är initierat av lokalbefolkningen här nere och det är väldigt många olika parter. Och man ser verkligen att det är ett samhällsnyttigt projekt.

Fredrik Gröndahl basar över ett forskningsprojekt på KTH som heter Havet som resurs. Där är ambitionen är att vända miljöproblematiken i Östersjön till något positivt, och utnyttja all den biomassa som vårt övergödda innanhav producerar.

– Låt oss se det här också som en möjlighet, man kan ju faktiskt använda biomassan, man kan ju göra energi av det, man kan kanske använda det som gödsel på åkrar. Det här har ett värde, det finns en massa samhälleliga nyttor av att man börjar ta vara på den här biomassan.

På så sätt kan övergödningen till och med bidra till att skapa tillväxt, menar Fredrik Gröndahl.

– Man kan utveckla det här och skapa arbetstillfällen i glesbygd i mångt och mycket, avslutar Fredrik Gröndahl.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".