Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skisserna på nya Tofta skjutfält

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 15.55
"Nu är vi i full fart att bygga garnisonen"
(2:17 min)
Skiss-vaktbyggnad-Tofta
1 av 4
Så här kan det att komma att se ut vid vaktbyggnaden till Tofta skjutfält. Foto: Fortifikationsverket
Skisser på byggnader Tofta Skjutfält
2 av 4
Chefen för Stridsgrupp Gotland Stefan Pettersson och stadsarktekt Christan Hegardt visar skisser på hur vaktbyggnad och andra lokaler vid den planerade garnisonen på Tofta Skjutfält, kan se ut. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
Tofta Skjutfält garnison
3 av 4
Många generaler, militärer, en landshövdning och press på plats där den nya garnisonen byggs på Tofta Skjutfält Foto: Gunnel Wallin Sveriges Radio
Tofta Skjutfält där den nya garnisonen ska byggas
4 av 4
Här ska den nya garnisonen stå klar 2018 Foto: Gunnel Wallin Sveriges Radio

I dag presenterades skisser på hur den nya garnisonen kan se ut på Tofta Skjutfält. Till hösten 2017 ska delar stå klara när de första soldaterna är i tjänst.


Tofta skjutfält är den första militära etableringen sedan Arvidsjaur 1980 och Urban Karlström,Generaldirektör på Fortifikationsverket, säger att det är en speciell känsla att stå på fältet idag.

Här ska bli kontor, verkstäder och plats för många fordon, säger han.

Totalt ska här byggas 24 000 kvadratmeter varav 14 000 ska vara uppvärmda. Förutom det blir det stora ytor med skärmtak och kallförråd.

Husen ska ha solceller och vara miljöklassade. "Kamouflage" kallas husen på skissen.

-Tanken är att husen ska smälta in i naturen, säger Urban Karlström.

Första spadtaget tas i februari nästa år.

Till hösten 2018 ska området stå helt klart och ha plats för 300 personer, varav ett 160-tal ska vara anställda. Resten är  soldater som under en kortare tid får ett anställningsförhållande.

Merparten är rekryterade, men det behövs fler, bla mekaniskt utbildad personal.

Satsningen på Tofta kostar staten 780 miljoner kronor.

En svårighet som militären tillsammans med regionen arbetar med är att hitta bostäder till de som kommer. För svårt är det. En som märkt av det är Mattias Ardin, återvändande gotlänning, som blir Högkvarterets samordnare i projektet.

-Men jag hoppas det ordnar sig när jag flyttar ner till nästa höst, säger han.

Försvaret har också precis inlett processen med att söka ett miljötillstånd för det utökade skjutfältet. Idag finns tillstånd bara den södra delen. Under torsdagen hölls ett första möte med bland andra länsstyrelsen inför tillståndssökningen. Totalt vill försvaret skjuta på fältet under 220 dagar, varav 50 är helgdagar.

Tidigast 2019 hoppas Försvarsmakten med att det nya miljötillståndet ska vara klar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".