Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Giftet i sillgrisslornas ägg minskar

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 09.54
Sillgrisslor trängs på en klipphylla.
Sillgrisslor på Stora Karlsö Foto: Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland

Torskbeståndet i Östersjön bedöms ha minskat kraftigt och syrenivåerna är alarmerande låga, enligt en ny rapport från Havsmiljöinstitutet. Men det finns också positiv läsning.

Östersjötorsken är mager och har mer parasiter och beståndet bedöms ha minskat kraftigt mellan 2011 och 2014.

Men det är svårt att bedöma torskbeståndet och nu ska forskare individmärka torskar för att förbättra beståndsuppskattningarna som är grunden för vetenskapliga råd om hållbart fiske. 

Syrenivåerna i Egentliga Östersjöns är alarmerande låga trots stort saltvatteninflöde, och utbredningen av havsisen minskar.

I december 2014 skedde ett mycket stort inflöde av salt och syrerikt vatten till Östersjön från Kattegatt.

Men syret i saltvatteninflödet räcker inte för att syresätta Egentliga Östersjöns djupa bottnar, enligt miljöanalytiker vid Havsmiljöinstitutet som bedömer att Egentliga Östersjöns syrenivåer alarmerande låga.

Ett positivt tecken är dock att halterna av miljögifter i sillgrisslors ägg på Stora Karlsö verkar ha minskat de senaste tio åren.

Några av de mest miljöskadliga, långlivade och välanvända föroreningarna har börjat fasas ut ur samhället och minskningen i sillgrisslornas ägg är enligt Havsmiljöinstitutet, ett bevis på att konkreta åtgärder kan ge miljöförbättrande effekter i naturen.

Andra mindre långlivade, men ändå miljöskadliga perflourerade ämnen fortsätter dock att öka i Östersjöns sillgrisslor.

Havsmiljöinstitutets rapport Havet 2015/2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".