Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jan Ullberg upptäckte felet som husbesiktaren missat

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 17.36
"Som att kliva in genom en vägg av mögel"
(0:59 min)
Husbesiktare Jan Ullberg i arbete.
Certifierade husbesiktaren Jan Ullberg Foto: Lasse Ahnell Sverigesradio

Att göra en överlåtelsebesiktning av ett hus ställer stora kunskaps- och erfarenhetskrav på den som utför besiktningen. Ändå kan vem som helst kalla sig husbesiktare.

Husköpare som låter utföra en husbesiktning innan man köper är inte garanterade ett felfritt hus. Det visar P1-programmet Kalibers undersökning där en besiktare missade felmonterade golvbrunnar och besiktningsföretaget vägrade stå för vattenskadereparationerna. Då det gått mer än två år efter besiktningen fick köparen själv betala flera hundratusen kronor för skadorna.

Kaliber visar att det under de senaste 5 åren har gjorts 40 fällningar i Allmänna Reklamationsnämnden om husbesiktningar, och där hade mer än hälften av husöverlåtelsebeiktningarna utförts av icke certifierade besiktare.

På Gotland finns idag bara ett fåtal certifierade besiktningspersoner med certifikat från SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund. En är Jan Ullberg som dessutom är ordförande för hela överlåtelsegruppen i Sverige.

Jan Ullberg ser också på Gotland många felaktigheter och berättar om ett fall i Visby där besiktaren gjort fel men där husköparen trots allt fick hjälp med det omfattande mögelangreppet. Uppregling av golvet hade gjorts direkt på en bottenplatta och hela nedervåningen fick renoveras efter mögelskada.

Det vanligaste skadan är sedan tidigare våtrum men även moderna kök med vattenanslutna iskylar och kaffemaskiner står för en allt större del av skador.

En besiktning för några tusen är billigt jämfört med en vattenskada för flera hundra tusen, konstaterar Ullberg. Som husköpare skall man kräva papper på både godkännande/certifiering och försäkring men köparen har ändå det yttersta ansvaret att undersöka eventuella dolda fel vid husköp.

På Gotland arbetar flera besiktningsmän och kvinnor som är godkända av SBR med krav på gällande försäkringar. Skillnaden på certifierad och godkänd besiktningsman är att minst 40 husbesiktningar skall ha utförts de senaste två åren.

Besiktningen är bara en hjälp att försöka förutsäga var dolda fel kan uppstå, sen får man förhandla med säljaren att utföra tester, helst innan försäljningen genomförs.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".