Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro inom Gotlands Katthem

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 12.17
Therese Gunnersten: "Siffrorna är det inga problem med."
(3:21 min)
Verksamhetschef Therese Gunnersten för Gotlands Katthem.
1 av 3
Verksamhetschef Therese Gunnersten för Gotlands Katthem. Foto: Pauliina Raitaniemi/Sveriges Radio
Christina Lindblad, juridisk konsult på Svekatt.
2 av 3
Christina Lindblad, juridisk konsult på Svekatt. Foto: Pauliina Raitaniemi/Sveriges Radio
Katthemskatter
3 av 3
Foto: Pauliina Raitaniemi/Sveriges Radio

I april hade Gotlands Katthem sitt ordinarie årsmöte. Frågor om den ekonomiska situationen skulle leda till ett extra årsmöte idag som på kort varsel ställdes in.

- Intresset var så stort så att vi fick inte plats i lokalen, säger verksamhetschefen Therese Gunnersten.

Helagotland.se har tidigare uppmärksammat bland annat att balansräkningen på ordinarie årsmötet inte fanns med. Men Therese Gunnersten menar att balansräkningen fanns där, bara att den inte var presenterad på rätt sätt.

- Det här beror på att man har ett arv från tidigare styrelser där man har haft en manuell bokföring. Då har man rapporterat på ett väldigt annorlunda sätt mot vad man gör i en datoriserad bokföring som vi har idag. Men vi gjorde valet att gå ut med det gamla sättet att redovisa balansräkningen för att vi trodde det skulle vara enklare för medlemmarna att förstå, säger hon.

Katthemmet har under senaste åren växt väldigt snabbt. Från att ha varit en helt ideell organisation till en förening med flera anställda ställs Katthemmet med nya krav.

- Det kräver en organisation. Man bollar flera miljoner varje år och det kräver också att man har en budget och en struktur. Samt en budget som lever upp till det, säger hon.

I och med alla förändringar så har organisationen även kämpat med interna konflikter. Juridiska konsulten Christina Lindblad från Svekatt, Svenska Kattskyddsförbundet, har kommit till Katthemmet för att nu kunna hjälpa dom med omorganiseringen och hon menar att det är väldigt vanligt att interna konflikter sker när ideella föreningar växer.

- Det var precis det här som inträffade i Stockholm. Speciellt när en ideell organisation tar sig till en viss punkt så måste den växa ännu mer, vilket innebär att man måste strama till det. Oftast tycker dom riktiga eldsjälarna som har varit med från början inte om de nya idéerna, utan man tycker att "det här fungerar ju bra". Då blir det konflikt, säger Christina Lindblad.

Dom ökade kostnaderna för katthemmet beror bland annat på den datoriserade bokföringen och sedan när FAS 3 försvinner så förlorar Katthemmet en av deras stora inkomster. Vid årsskiftet sades fyra personer upp och när de slutar kommer det totalt att finnas åtta anställda.

- Ja, man ska absolut vara orolig för den ekonomiska situationen. Däremot så kan man känna sig trygg i att det inte finns några oegentligheter. Det är ingen som försnillat någonstans eller har gjort fel och ingen som har velat skada Katthemmet. Allting är som det ska, det handlar bara om lite okunskap och lite bokföringstekniska saker, säger Therese Gunnersten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".