Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fiskanläggning i Herrvik får bygglov - igen

Publicerat torsdag 26 maj 2016 kl 05.00
Fiskare: "Vi får väl se hur långt vi kommer den här gången."
(2:11 min)
Fiskaren Johannes Klingvall rensar flundra. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 2
Fiskaren Johannes Klingvall rensar flundra. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Herrvik. Foto: Rufus Ollberg Jägemyr / SR Gotland
2 av 2
Herrvik. Foto: Rufus Ollberg Jägemyr / SR Gotland

För andra gången har Region Gotland beviljat bygglov till den beredningsanläggning för fisk som planeras i Herrvik. Det förra bygglovet drogs tillbaka efter att länsstyrelsen konstaterat att regionen gjort fel som inte låtit två sommarboende grannar yttra sig i ärendet.

Den gotländske fiskaren Johannes Klingvall, ordförande i föreningen Gutefisk, kommenterar den nästan nio månader långa förseningen så här:

– Konsekvensen är väl att man blir bara mer och mer uppgiven. Här har vi dåliga priser på fisken och slåss med säl och annat och så ska vi behöva slåss med våra kära sommargäster också. Det är ett evigt kämpande, det är det som gör att man blir lite trött på det ibland.

Johannes Klingvall är klart besviken på de sommarboende grannar som överklagat bygget av den beredningsanläggning för fisk som föreningen Gutefisk redan påbörjat bygget av i fiskehamnen i Herrvik. Detta efter att region Gotland beviljat föreningens bygglovsansökan, i september förra året. Men eftersom de klagande grannarna inte fått tillfälle att yttra sig om bygget, bifölls deras överklagan och länsstyrelsen skickade tillbaka ärendet till byggnadsnämnden. Gör om och gör rätt, var budskapet. Regionen drog tillbaka bygglovet och nu, nästan nio månader senare, har man återigen beviljat det.

– Vi får väl sätta spaden i jorden igen nu och se hur långt vi kommer den här gången innan vi stöter på nåt djävulstyg, säger Johannes Klingvall.

Varför är den här anläggningen så viktig?

– Det lilla vi fångar därhemma, som inte sälen knaprar i sig, det ska vi försöka få fram så att gotlänningarna kan tillgodose sig med den gotländska fisk som finns. Lokalförädla den lokalfångade fisken.

Och genom att ni förädlar den själva så kan ni också få ett bättre pris för den?

– Ja, få lite bättre pris och större avsättning för den. Det är ett måste för att vi ska kunna lossa fiska hemma på ön, helt enkelt., för det småskaliga fisket.

I anläggningen, med en sammanlagd yta på 45 kvadratmeter, ska fiskarena kunna filéa eller på annat sätt bereda sin fångst, samt paketera och frysa in den. Vilket kräver en lokal som är godkänd för livsmedelshantering.

– Frågan är om vi hinner klart till den här säsongen, men man är lite försiktigt positiv. Det är kul om vi kan komma igång igen men jag är inte riktigt säker på att vi kommer så långt innan det är nån som skriker och gapar igen, avslutar Johannes Klingvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".