Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotlands bryggeri skrotar planerna på Visby hamn

Uppdaterat måndag 30 maj 2016 kl 15.48
Publicerat söndag 29 maj 2016 kl 18.36
Gamla hamterminalen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Spendrupsägda Gotlands bryggeri vill inte längre bygga ett nytt bryggeri i gamla hamnterminalen i Visby hamn.  

P4 Gotland om bryggeriet

Bryggeriets produktionskapacitet har enligt företaget vuxit så mycket under projektets gång att placeringen i hamnen riskerar att bli en begränsning. Byggnaden skulle helt enkelt bli för stor. 

Dessutom brådskar det med ett nytt bryggeri och Gotlands bryggeri bedömer att placeringen i hamnen ökar risken för förseningar genom bland annat överklaganden.

Klokt av Gotlands bryggeri att ta beslutet

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson fick besked i fredags att det inte blir något bryggeri i Visby hamn. Han håller fast vid att det hade varit en bra utveckling av hamnen i Visby.

- Jag har hela tiden trott på det. Domstolen har ju inte ifrågasatt upplägget, utan vi föll på formalia, sa Björn Jansson vid presskonferensen. Om det nu blir så stort som det är tänkt och de redan växt ur tomten är det klokt av Gotlands bryggeri att de tar beslutet att ompröva sin verksamhet. 

Måndagens Eftermiddag i P4 Gotland ägnade första timmen åt bryggeriaffären som inte blev av

Region Gotland och Gotlands bryggeri skrev i december 2013 under en gemensam avsiktsförklaring med innebörden att skapa plats för ett nytt bryggeri på platsen där den gamla hamnterminalen ligger. 

Redan nu är vi två år försenade

Gotlands bryggeris vd Johan Spendrup säger att risken för att det nya bryggeriet i Visby hamn skulle dra ut på tiden och bli för stort, är orsaken till att de lägger ner planerna. Johan Spendrup säger att de ska satsa på ett nytt bryggeri någon annanstans på Gotland, som ska vara klart någon gång 2017-2020. Denna vecka börjar bolaget att se efter alternativ.

- Tidsplanen har varit det centrala i projektet hela tiden. Redan nu är vi två år försenade.

Regionrådet Brittis Benzler (V) ser att planerna dragit ut på tiden och nya detaljplanerna riskerade överklaganden som skulle ha dragit ut på tiden ytterligare.

- Så jag är inte så förvånad att det skulle ta väldigt lång tid. Hade man valt tomten vid Arla istället så hade man redan varit igång att bygga.

Ensidigt har det varit väldigt kritiskt från media

Det är mediernas fel att Gotlands bryggeri drar sig bort från Visby hamn, tycker Liberalernas Johan Thomasson.

- Jag förstår Spendrups. Ensidigt har det varit väldigt kritiskt från media. Utifrån varumärket och näringslivets synsätt förstår jag att de backar tillbaka.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) och regiondirektören Peter Lindvall, tillsammans med projektledaren Johan Åberg, medverkade vid den presskonferens som Region Gotland kallade till måndag morgon med anledning av den stoppade bryggeriaffären. Hör hela presskonferensen här.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".