Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny vattentäkt på Fårö kan snart vara i bruk

Publicerat lördag 4 juni 2016 kl 07.00
"För att vara på Fårö är vattenkvalitén god."
(1:52 min)
Helgumannens fiskeläge på Fårö. Foto: Henrik Wallenius/Sveeriges Radio Gotland
Helgumannens fiskeläge på Fårö. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Region Gotland förbereder just nu provpumpningar av en ny vattentäkt på Fårö. Vattentäkten upptäcktes av SGU:s helikopterundersökningar 2013; undersökningar som VA-chef Jonas Aaw först inte trodde på.

– Jag är jätteglad att jag hade fel, säger Jonas Aaw och skrattar.

Sen rättar han sig:

– Jag tror att jag hade fel, än så länge. Vi har inte gjort provpumpningen ännu, och den får visa om det är rätt eller fel.

I två omgångar har SGU - Sveriges geologiska undersökning - flugit med sin mätinstrumentförsedda helikopter över Gotland, för att leta efter nya grundvattentäkter. Första gången var 2013 och det var då som den nu aktuella täkten på Fårö upptäcktes.

De analyser man hittills gjort tyder på att vattnet håller god kvalitet.

– För att vara på Fårö är den ovanligt god, säger Jonas Aaw.

Det är inte fler än ett femtiotal abonnenter som är påkopplade på det kommunala vattenledningsnätet på Fårö, men antalet användare under sommaren är stort. En av abonnenterna är nämligen campingen i Sudersand. Och den begränsade tillgången på vatten, har inneburit att regionen tvingats köra över vatten i tankbilar till ön. En kostnad man nu hoppas slippa, eftersom den betyder att Fårövattnet i dag är Gotlands överlägset dyraste kommunala dricksvatten.

– Utan att ljuga för mycket kan vi nog säga att det är ungefär hundra gånger så dyrt i produktionskostnad på Fårö som det är i Visby.

De provpumpningar som hittills gjorts, har gällt ganska små mängder vatten. Nu blir det betydligt större mängder som pumpas upp - och det är först då man får svaret på om vattentäkten klarar det uttag man planerar för. Men förhoppningarna är stora och redan om en månad - precis när turistsäsongen drar igång på allvar - hoppas man att den nya vattentäkten ska kunna användas.

– Det vattnet som vi kommer att pumpa upp då, det vill vi använda. Det skulle ju kännas skandalaktigt att pumpa ut det på backen så därför håller vi på att dra en tillfällig ledning på Fårö, till vårt vattenverk i Sudersand, förklarar Jonas Aaw.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".