Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ideella krafter allt viktigare på Gotland

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 05.00
"Vi måste tänka nytt för att det inte finns pengar"
(2:12 min)
Dialogmöte ideell sektor
Dialogmöte ideell sektor. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Tydligare riktlinjer för samarbetet mellan ideella sektorn och Region Gotland var ett av önskemålen på tisdagskvällens dialogmöte om ideella sektorns möjligheter.

Det var Gotlands föreningsråd som bjudit in politiker, tjänstemän och representanter från ideella föreningar till dialogmötet på Kupan i Visby.

Göran Wahlqvist som både är verksamhetschef för Röda Korset på Gotland och ordförande i Gotlands Föreningsråd beskriver situationen så här:

- Den offentliga sektorns resurser ökar ju inte precis utan vi ser ett ökat behov av att alla deltar i att utveckla Gotland till världen bästa plats att leva och bo på.

Ett sätt att tydliggöra roller och ansvar mellan Regionen och ideella föreningar och organisationer är att göra en en så kallad IOP som står för Ideellt Offentligt Partnerskap. Det är ett slags kontrakt mellan ideella krafter och till exempel en förvaltning om att lösa en viss uppgift, ungefär som samarbetet fungerar idag med att hjälpa EU-migranter på Gotland.

- Där har vi fem, sex föreningar ett avtal med Regionen där de stoppar in vissa resurser och vi vissa.

Göran Wahlqvist tror att det finnas pengar till att skriva fler avtal mellan offentlig och ideell sektor.

- Det är just därför vi måste göra det här, för att det inte finns pengar. Forskningen säger idag att om du stoppar in en offentlig krona i den ideella sektorn så är samhällsvärdet fem till tio kronor tillbaka.

Pia Hederstedt som på mötet både representerade studieförbundet Vuxenskolan och flera ideella föreningar tror att det ideella engagemanget ser helt annorlunda ut idag än för 50 år sedan.

- Jag tror att man idag vill ha en mer nischad uppgift med en start och ett stopp.

- Om man ska ha en samverkan med Regionen då drar man sig lite för det för man gör ett så stort arbete idag och då måste det finnas ekonomiska incitament, säger Pia Hederstedt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".