Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regionen muddrar för kryssningskajen utan lov

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 05.00
Länsstyrelsen: Brott mot Miljöbalken
(1:58 min)
Muddring för kryssningskaj i Visby.
Anledningen till att muddring inte tillåts under våren är att det grumliga vattnet kan skada uppväxande fisk. Foto: Gunnar Britse

Region Gotland har inget tillstånd för muddringsarbetet för bygget av kryssningskajen i Visby. Ett brott mot miljöbalken, menar länsstyrelsen, som ska göra en polisanmälan.

Den sista maj löpte miljötillståndet för muddringen som görs inför bygget av den nya kryssningskajen i Visby ut. Men trots det fortsätter arbetet. Och länsstyrelsen tänker inte stoppa det.

Peter Landergren jobbar med vattenfrågor på länsstyrelsen Gotland:

– Konsekvensen av att stoppa det nu skulle bli sämre ur miljösynpunkt, genom att man måste fortsätta vid ett annat tillfälle. Så det är bättre att göra det i ett svep än att komma tillbaka och göra det igen.

Den främsta anledningen till att myndigheter och domstolar sällan tillåter muddring under våren, är att det grumliga vattnet kan störa fisklek och uppväxande yngel. I just det här fallet handlar det framför allt om utvandrande havsöring från Kopparsviksbäcken. Men eftersom det är så lite vatten i bäcken i år, kan de små ynglen inte ta sig ut i havet utanför. Vilket är bakgrunden till att länsstyrelsen inte tycker att man behöver stoppa muddringsarbetena. Trots att regionen i nuläget saknar det tillstånd man ska ha. Däremot kommer länsstyrelsen att göra en polisanmälan.

Bryter man mot lagen?

– Ja, det gör man på det sättet att det inte finns något tillstånd, säger Peter Landergren.

Vilken lagstiftning handlar det om?

– Det är Miljöbalkens elfte kapitel om vattenverksamhet.

Så ni kommer att polisanmäla detta?

– Ja, det kommer vi att göra. Det är en tillsynsmyndighet alltid skyldig att göra när man överträder nånting.

Harald Gröttvik är Region Gotlands projektledare för bygget av kryssningskajen. Han betonar att man informerat länsstyrelsen om den situation man hamnat i, och förklarar att orsaken till att man fortsätter - trots att man inte längre har tillstånd att muddra - är att arbetet tagit längre tid än man hoppats. Man har ännu inte hunnit så långt som man behöver, för att inte tidtabellen för hela projektet ska riskeras.

– Vi har ju kommit i det läge där man måste göra några kritiska val.

Men ska inte Region Gotland följa Miljöbalken?

– Vi tycker att de avsteg vi gjort överensstämmer med vad vi har åtagit oss i det här målet. Men det här blir upp till tillsynsmyndigheten att värdera om vi har gjort något graverande fel i det här ärendet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".