Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rödgröna på Gotland vill ha kvar Bromma flygplats

Publicerat fredag 9 september 2016 kl 16.14
Stefan de Maecker: Gotland kommer inte vara närmare Arlanda då
(0:55 min)
Bromma flygplats. Foto: Carin Berggren/Sveriges Radio
Bromma flygplats. Foto: Carin Berggren/Sveriges Radio

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet på Gotland är eniga om att "det ur ett Gotlandsperspektiv är önskvärt att Bromma flygplats inte läggs ner".

I ett pressmeddelande säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) att ”Bromma flygplats har stor betydelse för flygtrafiken till och från Gotland. En avveckling av flygplatsen skulle leda till kraftigt försämrade förbindelser och skada tillgängligheten till Gotland. Det skulle vara till stor nackdel för näringslivet, besökare och invånare.”

Regionrådet Stefaan De Maecker (MP) säger att ”Gotland behöver flygförbindelser som komplement till färjetrafiken. Miljöpåverkan skulle öka om flygtrafiken från Gotland flyttas till Arlanda i och med att det blir en längre flygsträcka. Vi vill se att sträckan Visby-Bromma är den första som blir helt fossilfri. Idag finns redan alternativ till fossila drivmedel för flyget men de är dyrare. En kortare flygsträcka är därför också viktig för att snabbt kunna få till stånd den klimatanpassning som är helt nödvändig.”

Vänsterpartistiska regionrådet Brittis Benzler säger att de "ser allvarligt på att Gotlands flygförbindelse till Stockholm med enbart Arlanda både kan innebära längre restider och dyrare resor. Även om vi kan ha förståelse för Stockholms behov av nya bostäder måste det gå att hitta lösningar då landsbygden inte behöver drabbas på grund av Stockholms utveckling.”

Den 22 september ska Gotlands regionstyrelse yttra sig över Anders Sundströms rapport Mer flyg och bostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".