Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen fara att äta ekologiska ägg trots höjda nivåer av miljögifter

Publicerat fredag 14 oktober 2016 kl 16.00
"Det finns ingen anledning att sluta äta ekologiska ägg"
(2:02 min)
Åsa Odelros
Åsa Odelros, rådgivare till ekologiska fjärderfäproducenter. Foto: Sanne Svensson

Samtidigt som efterfrågan på ekologiska ägg från Gotland ökar, upptäcktes nyligen att halterna av miljögifter i ekologiska ägg är tre gånger högre än i konventionella.

I en av Livsmedelsverkets regelbundna provtagningar från 2011 visar resultatet på ett stickprov från en ekologisk äggproducent att halterna av dioxin och PCB är förhöjda. Men Åsa Odelros, rådgivare till ekologiska fjärderfäproducenter, menar att det inte finns någon anledning att sluta äta ekologiska ägg.

– Medelvärdet för de här mätningarna ligger på 1,4 och gränsvärdet ligger på 5. Så det ligger helt klart under gränsvärdet och det finns inget som talar för att ekologiska ägg är skadliga idag. Man ska väl snarare känna en trygghet över att vi kan åtgärda en situation i god tid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".