Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotlands Museum får stora turismpriset

Publicerat tisdag 18 oktober 2016 kl 17.40
Lars Sjösvärd om att Gotlands Museum får Stora Turismpriset 2016
(1:47 min)
En unik vikingatida guldring har överlämnats till Gotlands museum.
1 av 5
En unik vikingatida guldring har överlämnats till Gotlands museum.
Gotlands fornsal.
2 av 5
Entrén på Strandgatan till Gotlands museum med fornsalen. Foto: Frida Fernqvist/Sveriges Radio
Igelkottflickan och kvinnan med flöjterna i Gotlands länsmuseum. Foto: Eva Sjöstrand/P4 Gotland Sveriges Radio
4 av 5
Igelkottflickan och kvinnan med flöjterna i Gotlands länsmuseum. Foto: Eva Sjöstrand/P4 Gotland Sveriges Radio
Lars Sjösvärd chef Gotlands museum. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
5 av 5
Lars Sjösvärd chef Gotlands museum. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Gotlands Museum i Visby får stora turismpriset för 2016. Priset delades ut av näringsminister Mikael Damberg vid en ceremoni i Stockholm.

Det är Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut priset, och förutom äran får Gotlands Museum 100.000 kronor. Så här motiveras årets val av pristagare:

Vinnaren av Stora Turismpriset 2016 är en mogen aktör som utvecklats affärsmässigt genom nya trender och innovativa strategier, bidrar till kunskapsspridning i samverkan med andra och håller en hög internationaliseringsnivå. Gotlands Museum är med sin breda verksamhet ovärderlig för destinationen, ett kulturcentrum från medeltid till nutid.

Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism har som syfte att främja utvecklingen av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är stiftelsens huvudman och utser dess styrelse. Stiftelsen har delat ut stora turismpriset 23 år i rad.

Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet och hållbarhet som har bidragit till att utveckla turismen i landet. 

Turistorganisationerna i alla län har fått nominera kandidater till priset. Varje nominerad länskandidat får 10 000 kronor och den nationella vinnaren får 100 000 kronor. Priset kan gå till företag, organisation eller institution med förankring i länet.

Juryn hade så svårt att välja att de gav Little Rock Lake Zipline ett hederspris för gott entreprenörsskap, det berättade Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård vid prisutdelningen.

Alla nominerade 2016: Orbaden SPA & Resort, Welcome Uppsala AB, Arvika Kanotcenter, Brokamåla Gård, Gotlands Museum, Vox Hotel, Upplev Norrköping AB, The Glass Factory, Little Rock Lake Zipline, Nutti Sámi Siida , Skansen, Glasets Hus, Blå Huset, Friluftsbyn, Sjöevent i Västerås AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".