Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skakande flygplan var nära allvarlig olycka

Uppdaterat onsdag 19 oktober 2016 kl 16.33
Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 13.24
Haverikommissionen: Man måste göra noggranna tester
(1:20 min)
gotlandsflyg ATR-72-212
Foto: Johan Nilsson / TT

Statens haverikommission har inte hittat orsaken till att ett flyg 2014 på väg till Visby började skaka kraftigt. Nu rekommenderas begränsningar för flygplanstypen tills problemet är löst.

Det var 30 november 2014 som händelsen inträffade. Gotlandsflygs plan som var på väg från Bromma till Visby hade 51 passagerare och fyra besättningsmän började skaka så mycket att kabinpersonalen hade svårt att röra sig i kabinen ooh det var svårt att läsa av instrumenten i cockpit. Att det inte blev en allvarlig flygolycka kunde man tacka det gynnsamma vädret för.

Haverikommissionen säger i sin rapport att det fanns en hög sannolikhet för att en olycka skulle inträffa. "Motiveringen till detta är att följdskadorna var av sådan art att de kunde ha utvecklats till strukturskador i motorinstallationen. Det faktum att händelsen inträffade under visuella väderförhållanden har sannolikt underlättat att kontrollen över flygplanet kunde bibehållas trots att piloterna hade svårigheter att läsa instrumenten."

Statens haverikommission konstaterar att flygplanstypen ATR-72-212 A råkat ut för sex liknande incidenter tidigare och bedömer att det krävs omfattande ingenjörsinsatser för att hitta orsaken till skakningarna. 

– Man måste göra noggranna tester, säger Jonas Bäckstrand, som är ordförande för haverikommissionen, till P4 Gotland.

Nu rekommenderar Statens haverikommission att EU:s flygsäkerhetsmyndighet överväger "tillfälliga begränsningar i manöverenveloppen eller begränsningar av effektområden i densamma tills problematiken är löst och åtgärdad".

Flygbolaget Bra säger att de redan tillämpar haverikommissionens rekommmendationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".