Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kameror ska övervaka gamla på natten

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 21.50
Kerstin: Jag tycker väldigt mycket om den
(2:08 min)
Övervakningskamera i sovrum. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio
Kerstin Olsson har en kamera i sovrummet istället för hemtjänst på natten. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio
2 av 3
Kerstin Olsson har en kamera i sovrummet istället för hemtjänst på natten. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio
Maria Björkman (S), socialnämndens ordförande.
3 av 3
Maria Björkman (S), socialnämndens ordförande. Foto: Magnus Liljesköld/Sveriges Radio

Nu blir digital natt-tillsyn en del av omsorgen på Gotland. En kamera installeras i sovrummet, i stället för att hemtjänstpersonal kliver in i och kontrollerar att brukaren mår bra.

– Vi kommer inte att införa det hos någon som inte förstår vad det är eller inte känner sig bekväm med att ha ett "öga" stå på nattduksbordet i stället för att det kommer hem nån och tittar till en. Det är inte tal om det på något sätt, säger socialnämndens ordförande Maria Björkman (S) om beslutet som Gotlands socialpolitiker tog på onsdagen.

Klockan 21 lyser den där runda, röda ringen, och då känner man sig inte så hemskt ensam

– Vi hade en lång diskussion på nämnden, säger Maria Björkman. Det finns ett omsorgstänk om brukarna i det här sammanhanget. De pilotfall vi har haft vittnar väldigt positivt om det här. De tycker det är skönt att slippa att nån kommer och slår i dörrar och tittar till en, man vaknar varje gång och så vidare. Och de har gått och lagt sig med en trygg känsla och vet att "jag får vara i fred hela natten, men de har lite koll på mig i alla fall". 

Ett av de pilotfall, som Maria Björkman pratar om, är Kerstin Olsson i Stånga, som P4 Gotland besökte 2015, när hon var en fyra gotlänningar som testade nattillsyn via kamera: 

–De övervakar mig på natten, från 21 på kvällen till 9 på morgonen. Jag tycker väldigt mycket om när den tänds för då lyser den där runda, röda ringen, och då känner man sig inte så hemskt ensam. 

Socialförvaltningen uppskattar att ett 40-tal brukare är aktuella för digital nattillsyn, när verksamheten nu permanentas på Gotland. Men det är inte av besparingsskäl man inför åtgärden, betonar Maria Björkman: 

– Fördelarna blir att det kanske blir färre körsträckor. Det blir en större integritet för brukarna. Det kan också vara en arbetsmiljöfråga för medarbetarna. Och det är klart att kanske, om det här breddinförs och blir mycket större än vad vi tänker oss från början så kanske det också till och med blir en ekonomisk besparing så småningom. Men det är roligt att få fatta ett beslut som inte har bäring enbart på kostnadsminskningar utan faktiskt syftar framåt och är en framtidsfråga. 

P4 Gotland har varit i kontakt med Kerstin Olsson som meddelar att hon fortfarande är lika nöjd med sin kamera. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".