Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Föreningslivet ska fredas när regionen sparar

Publicerat onsdag 9 november 2016 kl 05.00
Filip Reinhag: Vi kommer att behöva skära bort en hel del
(2:10 min)
Filip Reinhag. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 2
Filip Reinhag (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Bokbilen och bokbussen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 2
Nedläggningen av bokbilen, till vänster, är en av de besparingar som redan genomförts. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Så långt det är möjligt ska det gotländska föreningslivet fredas när kultur- och fritidsnämnden sparar. I alla fall under nästa år.

Under de kommande tre åren ska kultur- och fritidsnämnden, som ansvarar för allt från kulturstöd till idrottsanläggningar, spara 15 miljoner kronor. I nästa vecka offentliggörs vilka nedskärningar som föreslås för 2017, men så långt det är möjligt ska det gotländska föreningslivet fredas. I alla fall under nästa år. Det lovar kultur- och fritidsnämndens ordförande, socialdemokraten Filip Reinhag: 

– Det är mycket pengar, vi har en budget på 150 miljoner knappt, 144 miljoner. Så 15 miljoner är ju drygt tio procent av den, så vi kommer att behöva skära bort en hel del. 

Kommer Gotlands föreningsliv att känna av besparingarna? 

– Vi har arbetat blocköverskridande i en ekonomigrupp och är tämligen överens om att vi så långt det är möjligt inte ska genomföra besparingar 2017 som påverkar föreningslivet. 

Kommer gotlänningarna att märka av de besparingar som är på gång? 

– Inom vårt verksamhetsområde så får vi väldigt mycket för pengarna. Och det är glädjande. Men det innebär också att när vi får sparbeting så behöver många bidra. Så att gotlänningarna kommer märka av det. Ja. 

I nästa vecka offentliggörs vilka besparingar som kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott föreslår för nästa år - men en hel del del besparingar har redan beslutats och är kända sen tidigare. 

– Av dem som redan gjorts så vet vi att vi bland annat har lagt ner Havdhems bibliotek, vi har bokbilen, konstskolan och Romabadet, bland annat. 

Det som är utmärkande för just kultur- och fritidsnämndens verksamhet är att det i stort sett är frivilligt för regionen att driva den. Men även om man just nu utreder en omorganisation som kan innebära att kultur- och fritidsnämnden läggs ner och frågorna lyfts över till andra nämnder, så betyder inte det att verksamheten är hotad, säger Filip Reinhag. 

– Nej, jag tycker att det finns en stor förståelse, brett politiskt, för kultur- och fritidsverksamhet och behovet av att den är livskraftig på Gotland. 

Men om man verkligen hårdrar det så räcker det med att det finns ett bibliotek på Gotland. 

– Ja, så är det, det är det enda som lagen kräver att vi har. Men det finns en bred politisk enighet kring kulturen och idrotten och fritidsverksamhetens betydelse och vikt. Så vi kommer fortsatt att ha en bra kultur- och fritidsverksamhet även med de här besparingarna som vi nu kommer att genomföra, säger Filip Reinhag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".