Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig förbättring av barndiabetesvården

Publicerat måndag 14 november 2016 kl 05.00
Läkare: Det här genomsyrar hela vårt team
(2:07 min)
Pojke som har barndiabetes tar själv sin spruta.
1 av 2
Pojke som har barndiabetes tar själv sin spruta. Foto: Hasse Holmberg/TT
överläkare Anna Levin
2 av 2
Foto: Magnus Liljesköld/SR Gotland

Barndiabetesvården på Gotland har förbättrats dramatiskt. Från en klar jumboplats för ett par år sen ligger värdena nu i nivå med övriga landet.

Anna Levin som är överläkare inom barndiabetesvården på Gotland säger att de har blivit tydligare och rakare i sin kommunikation med patienterna.

– Patienterna får veta att ett bra blodsockervärde ligger mellan 4-6, efter måltid är det OK mellan 4-8. Ligger man högre så ger man en korrigerande dos med insulin. 

Och så sa man inte tidigare?

– Så sa man inte tidigare.

Vad sa man då?

– Det berodde på lite grann vem du frågade och vilken patient som frågade. Man kunde få lite olika besked. nu genomsyrar det här hela vårt team, men också alla som jobbar vår barnavdelning. Det är ju en ganska stor personalkategori, som i vardagen inte jobbar så mycket med diabetes, men träffar på dem när de kommer in som nyinsjuknade. Det kan ju vara flera månader eller ett halvår mellan gångerna. Men de har ändå de här skriftliga rutinerna som gör att det här sitter så stenhårt vad man ska säga.

Förbättrat blodsockervärde

Vid diabetes är det viktigt att hålla koll på sitt blodsockervärde. Det dagliga värdet bör alltså ligga mellan 4-6. Men när det gäller förändring över tid av blodsockervärdet pratar man om det så kallade Hba1c-värdet som visar den genomsnittliga blodsockernivån två-tre månader före mättillfället.

När den gotländska barndiabetesvården inledde sitt förbättringsarbete låg det värdet på 69 i snitt jämfört med 58 i riket som helhet. Nu dryga två år senare ligger värdet på 57. Och enligt överläkare Anna Levin har barndiabetesvården numera ett annat förhållningssätt gentemot patienten.

– Orsaken till att man strävar till ett HbA1c som ligger i den här nivån är att man på sikt minskar komplikationer som man traditionellt förknippar med diabetes. Det handlar om ögonskador, njurskador, nervskador, påverkan på nerv och kärl. så det är en långtidsvinst längre upp i åldrarna.

Så man förebygger framtida hälsobekymmer decennier längre fram i livet då?

Absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".