Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärare: Lärarlönelyftet har splittrat oss

Uppdaterat torsdag 10 november 2016 kl 15.51
Publicerat torsdag 10 november 2016 kl 10.45
Jessica: Har tänkt tanken att sluta som lärare
(1:52 min)
Lärarna på Södervärnskolan Pernilla Thuresson,  Jessica Johanson, Erik Gardelin
Lärarna på Södervärnskolan Pernilla Thuresson, Jessica Johanson, Erik Gardelin Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Lönelyftet som skulle ge lärarna högre lön har istället skapat oro. På Gotland räcker regeringens extrapengar bara till en fjärdedel av lärarkåren.

Lärarlönelyftet är en statlig satsning som syftar till att höja lönerna för lärare som uppfyller vissa kriterier. Det handlar om ett lönepåslag som ska vara minst 2500 kronor extra i tillägg i månaden och det är skolans ledning som bestämmer vilka lärare som uppfyller kriterierna och hur fördelningen ska se ut.

På Södervärnskolan har 11 av de omkring 30 lärarna fått 2500 kronor extra i månaden i tillägg, resten får ingenting alls. Under höstlovsveckan kom brevet med besked till de som inte fick någon del av det statliga lärarlönelyftet. Nu är stämningen väldigt tryckt på skolan, beskriver hemkunskapsläraren Pernilla Thuresson.

För det är just själva fördelningen av lönelyftet som ifrågasätts, en fördelning som skett utifrån ett antal nationella kriterier, där det viktigaste är att läraren har utvecklat undervisningen genom kollegialt lärande som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

De lärare som har vidareutbildat sig för att förbättra undervisningen och de som stöttat nya lärare eller arbetat med svåra undervisningssituationer ska också premieras.

Men eftersom många lärare på Gotland stämmer in på det här har det uppstått en känsla av orättvisa att så få får ta del av lönelyftet och nu vill flera lärare sluta

- Det har skapat en stor oro i arbetsgruppen, säger läraren Erik Gardelin. Flera lärare har nu sagt att man överväger att sluta som lärare.

Fackförbundet Lärarnas riksförbund tycker att lönepåslaget borde ha utgått från de lärare som arbetat längst inom yrket, säger Rosita Sundh, distriktsordförande på Gotland. "Äldre lärare missgynnas."

Marcus Larsson, rektor på Södervärnskolan, säger att en utmaning blir att motivera de tjugotalet lärare som inte får de 2500 kronorna extra i månaden. Ett bekymmer är också att lärarlönelyftet än så länge bara är ett tillägg under ett år här på Gotland, eftersom det är osäkert om staten skjuter till mer pengar. Att lova lärare som inte fick något lönelyft denna gång, att det kan bli deras tur nästa gång är därför osäkert.

Beklagliga men också delvis förväntade stämningar, säger Anders Jolby, utbildningschef på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

Jag hade hellre sett att vi hade fått utforma stödet mer själva, säger Anders Jolby. Jag har förståelse för den här typen av reaktioner. Men det är inte möjligt att ge alla ett lokalt lönelyft på 2500 kronor.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".