Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturskolan får extrapengar för mer verksamhet

Publicerat torsdag 17 november 2016 kl 05.05
"Personalen på förskolorna kan få tips och hjälp"
(2:08 min)
Matti Vuorinen, Örjan Grimlund. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Kulturskolans förre respektive nya rektor Matti Vuorinen och Örjan Grimlund. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Från hårda besparingskrav. Nu får Kulturskolan, där unga lär sig sjunga, dansa, spela och skapa, 750 000 kronor för att utöka verksamheten.

De statliga pengarna ska användas för en satsning på förskolan, samt en ny bild- och formgivningskurs, berättar skolans tidigare rektor Matti Vuorinen: 

– Många förskolor behöver lära sig, hur ska barn sjunga, vilket tonläge ska de sjunga i, man kan lära nya sånger, danser, rytmik och såna saker som personalen på förskolan kanske inte riktigt känner till. De kan få tips och hjälp som de också kan ta till sig och lära sig av. Och också försöka få med sig föräldrarna i det, till exempel med kulturkvällar en gång i månaden eller varannan månad eller så. 

Det är statens kulturråd som beviljat Region Gotlands kulturskola 750 000 kronor. Pengar som dels ska användas för att utöka verksamheten till förskolan, dels för att starta en kurs i bild- och formgivning; en inriktning som kulturskolan på Gotland inte haft tidigare, berättar kulturskolans nya rektor Örjan Grimlund: 

– Bild- och formgivning som verksamhet, ämne, ja det kan vara för en sjuåring, kanske något yngre, det kan vara upp till gymnasienivå, som väljer detta som frivilligundervisning. 

Satsningen i förskolan, riktar sig främst till områden där medelinkomsten är låg och där det bor många nyanlända.  

– Man kan tänka sig att det skulle kunna vara Hemse, Fårösund, Gråbo, men också andra områden, säger Matti Vuorinen. 

Så sent som i våras fick kulturskolan i uppdrag att spara en halv miljon kronor, vilket fick Matti Vuorinen att befara att barn skulle tvingas sluta på skolan. Men så illa blev det inte. 

– De 500 000 var ju på andra halvåret, det vill säga det var en väldigt stor besparing, den motsvarade egentligen en miljon. Och om den hade fortsatt över tid, då hade det blivit väldigt besvärligt, det var så jag såg det då. Sen fick vi veta att vi förmodligen får tillbaka det mesta till nästa år så att det här var en tillfällig besparing, vilket gjorde att vi kunde spara på en massa olika sätt. Men det har inte drabbat eleverna, är vår bedömning. 

Pengarna som nu beviljats gäller för det pågående läsåret och både den nya bild- och formgivningskursen och verksamheten i förskolan ska komma igång under våren. Därefter finns det möjlighet att söka nya statliga pengar för att fortsätta verksamheten. 

– Det har funnits en efterfrågan att vi ska komma in i förskolan men vi har inte haft pengar till det. Nu får vi äntligen komma ut, det tror jag är jättebetydelsefullt, säger Matti Vuorinen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".