Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regionen sparar – assistenterna betalar

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 05.00
Marianne Höglund: Vi förlorar 5000 i månaden.
(2:03 min)
Personliga assistenter. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 2
Personliga assistenter som snart får sänkt lön: Helena Hallberg Larsson, Ingrid Lönning Isenberg, Sara Karlsson, Marianne Höglund. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Marianne Höglund. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 2
Marianne Höglund, Hemse. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

När Region Gotlands personliga assistenter övergår i privat regi får många av dem rejält sänkt ersättning. Även om de fortsätter att göra precis samma jobb.

– Säger nån till mig att du ska jobba precis som du alltid har jobbat på det här jobbet, men du kommer att få femtusen mindre i lön – då tror man ju att de ljuger, det kan bara inte vara sant, säger Marianne Höglund i Hemse, som jobbat som personlig assistent i nästan 20 år. 

Den första februari tar Omsorgshuset i Stockholm över ansvaret för cirka 40 personliga assistenter som i dag jobbar åt Region Gotland. Kerstin Lundin, vd och koncernchef för Omsorgshuset, förklarar vad som ligger bakom de sänkta lönerna  – även om assistenterna kommer fortsätta att jobba precis lika mycket som i dag: 

– En av orsakerna till att det blir så är att i dag går Region Gotlands medarbetare på ett annat kollektivavtal än vad de kommer att gå på när de får sin anställning i Omsorgshuset i Stockholm AB. Och det innebär att det är olika ersättningsformer och därav blir det en lägre lön per månad. 

En viktig skillnad mellan avtalen är att jourtid ersätts lägre i avtalet med de privata arbetsgivarna och att heltid blir 40 i stället för 37 timmar i veckan. Hur det här kommer att slå varierar för varje assistent och går i nuläget inte att säga exakt, men Marianne Höglund ger ett exempel – och hon talar om kronor efter skatt:  

– De uträkningar som vi har fått oss till del är att vi kommer att förlora 5000 spänn på en heltid.

I månaden? 

– Yes! 

Det är Försäkringskassan som betalar för de personliga assistenterna, men när de är anställda av regionen, räcker inte de statliga pengarna, utan verksamheten beräknas i år kosta Region Gotland närmare fem miljoner kronor. Och det är för att slippa den här kostnaden som Socialnämnden har beslutat att verksamheten ska läggas ut på entreprenad.  

– Man känner sig överkörd och att man inte förstår allting. Man har fått ägna massor med tid åt att ta reda på om det verkligen stämmer, kan det verkligen vara möjligt? säger Marianne Höglund. 

De personliga assistenter som inte vill byta arbetsgivare har erbjudits nya arbetsuppgifter inom regionen, men då måste man vara beredd att ständigt växla mellan olika arbetsplatser någonstans på ön. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".