Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

LRF i När bakade tillsammans

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 15.00
Tord Karlsson i LRF styrelsen i När: Det är viktigt att vi lär oss
(3:29 min)
Gemensam stenugnsbakning med LRF i När
1 av 9
Gemensam stenugnsbakning för att hålla liv i gamla traditioner. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Bakstugan vid prästgården i När slutade användas på 1940-talet, men används nu igen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 9
Bakstugan vid prästgården i När slutade användas på 1940-talet, men används nu igen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Nils Hägring kollar om brödet är klart. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
3 av 9
Nils Hägring kollar om brödet är klart. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Stenugnsbakat bröd. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
4 av 9
Stenugnsbakat bröd. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
När Skolu - socknens allaktivitetshus. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
5 av 9
När Skolu - socknens allaktivitetshus. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Tord Karlsson i styrelsen för LRF i När tog initiativ till bak-traditionen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
6 av 9
Tord Karlsson i styrelsen för LRF i När tog initiativ till bak-traditionen. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Paula Jakobsson från austarlien var med och bakade för första gången. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
7 av 9
Paula Jakobsson från austarlien var med och bakade för första gången. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Nils Hägring har 25 års erfarenhet av att baka i vedeldad stenugn. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
8 av 9
Nils Hägring har 25 års erfarenhet av att baka i vedeldad stenugn. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Sockenborna är glada över att få låna prästgårdens stenugn som annars inte används. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
9 av 9
Sockenborna är glada över att få låna prästgårdens stenugn som annars inte används. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

LRF i När ordnade gemensamt brödbak i prästgårdens stenugn inför julen.

Det är femte året som LRF i När ordnar gemensamt brödbak inför julen, för att hålla liv i traditionen med riktigt stenugnsbakat bröd.

De samlas kvällen innan för att slå degen och morgonen efter eldar Nils Hägring upp värmen i prästgårdens bakstuga, en jättelik ugn som är två meter djup och behöver 30 kilo ved för att få upp värmen.

Julbaket har blivit en modern tradition och det var Tord Karlsson i LRF:s styrelse som kom på att det är få som lyckas hålla liv i de gamla traditionerna på egen hand, men tillsammans har de lärt sig det.

Närbon Paula Jakobsson från Australien var med för första gången i år och tyckte det var ett tungt arbete att slå degen för hand.

Degen gör de i gamla skolans kök, Skolu som numera rymmer en rad aktiviteter. I år var andra gången de bakade i prästgårdens ugn.

Två dagar i rad bakar de och varje baklag gör 40 bröd, som penslas med gotlandsdricka direkt när de ta sur ugnen för att få den rätta smaken. Doften i bakstugan var ljuvlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".