Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler misstag och fel rapporteras inom socialtjänsten

Publicerat lördag 26 november 2016 kl 08.47
P4 Gotlands granskar socialförvaltningen
(2:10 min)
Rullstol. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Fel medicin, ytterdörren lämnades öppen under natten och personal bröt mot sekretessen. Detta är några av de brister som rapporterats in av personal inom socialförvaltning.

I en sammanräkning som P4 Gotland gjort utifrån de närmare 600 fel som rapporterats till socialförvaltningen så framgår det att de flesta missar som görs beror på bristande kommunikation. Misstag och fel som främst drabbar barn, missbrukare eller gotlänningar med funktionshinder. 

Alla 1900 anställda inom Gotlands socialförvaltning är sedan fem år instruerade att alltid anmäla brister så fort de får kännedom om dem, som ett led att förbättra kvalitén. Anmälningarna blir allt fler varje år, troligen för att personalen blir allt bättre, eller mer benägen, att göra anmälningar - ofta om sina arbetskamrater. Och rapporter strömmar in. 17 händelser förra veckan, 50 händelser i oktober och i år har hittills 572 händelser rapporterats in. Agneta Lövdahl-Johansson är enhetschef vid äldreomsorgen på Fältgatan.

– Det är svårt, man tycker att man är lite polis när man anmäler varandra. Det finns förbättringsområden, vi försöker få det bättre, säger hon. 

Vanligast, visar vår sammanställning, är att insatser uteblir på grund av personalbrist, eller som i ett fall - att personalens bil saknat vinterdäck.
Missförstånd och informationsmissar ligger också i topp. Var tredje anmälning handlar om brister i tillsyn, bemötande eller personlig omvårdnad. Var tionde är att någon fysiskt eller psykiskt utsatts för övergrepp.

20 av årets närmare 600 brister har varit så allvarliga att de anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg - resten hanteras internt inom regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".