Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringsbeslut: Utökat strandskydd på Östergarnslandet

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 13.07
"Fruktansvärt, man blir nästan förbannad"
(1:29 min)
Sandstrand på Östergarnslandet
Sandstrand på Östergarnslandet. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Strandskyddet blir på sina håll 300 meter, istället för 100. Markägaren Björn Håkansson i Östergarn är bedrövad över utökningen.

Markägaren Björn Håkansson i Östergarn säger till P4 Gotland att han lagt ned en halv miljon på den mark som han nu inte kan bebygga. Han har haft  mångåriga byggplaner på ett par hus, men regeringen avslog hans överklagande på beslutet om utvidgat strandskydd.

– Man avslår alla överklaganden. Det tycker jag är fruktansvärt. Man blir nästan förbannad, säger Björn Håkansson.

Syftet med strandskyddet är att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv, både på land i vatten. Men strandskyddet ska också se till att allmänheten får tillgång till stränderna: friluftsliv. Det är därför det finns restriktioner mot nya byggnader, anläggningar och anordningar.

Fruktar en död hand över utvecklingen

Men från östra Gotland har det kommit många kritiska röster om de nya strandskyddsbestämmelserna. I utvecklingsbolaget Nygarn ansåg de att det skulle komma att läggas en död hand på utvecklingen om strandskyddet på sina håll blir 300 meter istället för 100 meter.

Överklaganden på det temat har kommit från Gammelgarn, Östergarn, Anga, Kräklingbo, där markägare känt att strandskyddet bakbinder dem på deras gårdar.

Björn Håkansson skrev i sitt överklagande att "översikten av strandskyddet andas överhet och nonchalans mot den bofasta befolkningen och fastighetsägare. Det skrivs och motiveras mycket om rödlistade arter och speciella miljöer, men ingenting om de människor som skall bo med dessa förbud och som i princip skall stå för den fortsatta vården av områdena och naturen".

"Finns redan många fritidshus"

Björn Håkansson påpekade också att det i området finns många fritidshus och ansåg därför att området inte är unikt på något sätt, utan redan bebyggt.

– Här är ju massa hus. Det är ju fullt bebyggt. Det har ingen betydelse för det rörliga friluftslivet och det är ju det man ska skydda med strandskyddet. Inte hindra folk från att utveckla bygden, säger Björn Håkansson.

Jag förstår inte varför man försöker rädda Gotland från gotlänningarna

Klagande markägare i Anga och Kräklingbo hoppades i sitt överklagande att regeringen skulle ha en positiv syn på att "landsbygden skulle kunna fortsätta leva", som de skrev och syftade på framtida byggen som skulle kunna ge lantbruksföretagarna fler ben att stå på. Och kanske hus befolkade med barn som skulle ge bättre elevunderlag i bygdens skola.

Men regeringen avslog alltså de överklaganden som inkommit i fråga om det utvidgade strandskyddet för Östergarnslandet.

– Jag förstår att folk inte tycker att de kan bo kvar på landsbygden längre när det blir allt mer reservat och allt möjligt som bara blaskas på. Jag förstår inte varför man försöker rädda Gotland från gotlänningarna eller vad man vill, säger en uppbragt Björn Håkansson.

Beslutet kan inte överklagas

Ur regeringsbeslutet: "Regeringen delar länsstyrelsens bedömning att de berörda områdena har sådana värden att det är motiverat att utvidga strandskyddet enligt länsstyrelsens beslut för att långsiktigt trygga allemansrättslig tillgång till strandområdena samt för att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv."

Ärendet har hanterats av miljö- och energidepartementet och föredrogs på regeringssammanträdet av miljöministern Karolina Skog. Beslutet kan inte överklagas. 

P4 Gotland har sökt miljöministern Karolina Skog, men hon var dessvärre inte tillgänglig för intervju och bemötande. Inte heller länsstyrelsen har gått att nå för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".