Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ehec-bakterier kom från gotländsk gård

Publicerat tisdag 29 november kl 05.00
Livsmedelsverket: Det är drabbade personer i hela landet
(2:19 min)
Ehecbakterier
Ehecbakterier. Foto: TT

Tre barn har drabbats av njursjukdom efter att de ätit kött, som varit smittat av ehec. Köttet har spårats till djur som slaktats på Gotlands slagteri.

Smittskyddssamordare Mats Lindblad på Livsmedelsverket har jobbat med att spåra varifrån bakterien kommit. 

– Det är drabbade personer i hela landet. Vi hade utbrottet framförallt i september, en bit in i oktober.

De smittade har det gemensamt att de ätit köttfärs eller kebabspett. Smittkällan har spårats ner till gotländsk gårdsnivå och det smittade köttet kommer från djur slaktat på Gotlands slagteri i Visby.

Ehec-bakterien ger diarréer, ibland blodiga och den smittade kan få magkramper, må illa och kräkas. Sjukdomen kan gå över efter en kort tid. Men ehec kan ge en allvarlig följdsjukdom, hymolytiskt uremiskt syndrom - HUS, och då kan njurarna ta stryk och leda till njursvikt. Barn är särskilt känsliga.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det 20 personer på olika platser i landet som rapporterats ehec-smittade i det här aktuella utbrottet. Fyra av dem har drabbats av den allvarliga följdsjukdomen med njurskador. Tre av dem är barn.

Vanligtvis insjuknar den smittade efter tre, fyra dygn men det händer att det tar både kortare och längre tid innan ett utbrott visar sig.

Smittskyddssamordnaren Mats Lindblad på Livsmedelsverket tror att inga fler kommer att insjukna, till följd av den smitta han nu utreder.

– Det är inte så att folk fortsätter att bli sjuka. Själva utbrottet får man nog bedöma är över. Nu handlar det om att ge råd till djurägaren, om hur man kan bli av med smittan från djuren.

Man behöver alltså inte nu oroa sig för den här ehecsmittan, säger Mats Lindblad.

– Sedan ska man alltid förstås hantera rått kött, oavsett vad det är, med bra hygien i köket. Är det köttfärs ska man alltid genomsteka, då är det inget problem.

Läs mer: Livsmedelsverket om ehecbakterier

– Jag ser inte att vi skulle kunnat ha gjort något (annat) i det här fallet, säger Tomas Strandberg, vice vd på Gotlands Slagteri. Den här bakterien finns. Den kommer in till oss. Vi ska se till att minimera den. Den kommer sannolikt ibland att slippa igenom.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.