Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför har vi en bock istället för en bagge på Donners Plats

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 16.04
"Tar man bort svansen och böjer till hornen lite här kan man ju få till den till en bagge till nästa år"
(2:40 min)
Julbock i Visby
1 av 2
Gotlänningarna vill hellre se en bagge, ett russ eller bysen på Donners Plats. Men bocken blir kvar – som en symbol för julen. Foto: Sanne Svenson/Sveriges Radio
Brandmannen Peter Schöön och verksamhetsledarem för Visby Centrum, Magnus Olsson.
2 av 2
Brandmannen Peter Schöön och verksamhetsledarem för Visby Centrum, Magnus Olsson. Foto: Sanne Svensson/Sveriges Radio

Gotlänningarna frågar sig varför det inte är en bagge, ett russ eller en byse i halm på Donners Plats – verksamhetsledaren för Visby Centrum menar att det beror på julen.

Den 50-årsjubilerande halmbocken i Gävle brann ner till grunden, bara timmar efter invigningen igår. Men på Donners Plats är det inga lågor som lyser upp den gotländska halmbocken, utan det är istället 120 meter ledslinga som pryder bocken.

Halmbocken firar 20 år och brukar vanligtvis hålla till utanför hushållningssällskapets julmarknad – för att sedan fortsätta en turné på ön. Bland annat har den stått i Fole, på Skarphäll och på Östercentrum, men hur kommer det sig att den hamnade just här på Donners Plats i år?

– Grundtanken är att det är väldigt mörkt nu och vi ville egentligen sätta upp en ljusslinga här på Donnerska huset för att få ändring på det nu i juletid – men huset är ju K-märkt så det gick inte. Men vi hade vetskap om att bocken skulle stå utanför hushållningssällskapet. Så jag frågade dem om i kunde få låna hit bocken, och det tyckte de lät som en bra idé. Så nu står den här, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum.

Halmbocken har väckt stort intresse och gett liv åt en livlig debatt på vår Facebooksida, där gotlänningarna frågar sig vad halmbocken skulle kunna föreställa istället. Några förslag har bland annat varit en gutebagge, ett gotlandsruss eller det gutniska naturväsendet byse. Så hur kommer det sig att det är just en bock som står här på Donners Plats?

– Varför vi har en bock här istället för en bagge – som kanske vore mer lämpligt – är ju för att julbocken är en symbol för julen sedan många herrans år. Men egentligen är det ju inte så mycket som krävs för att göra om det här till en bagge. Tar man bort svansen och böjer till hornen lite här kan man ju få till den till en bagge till nästa år, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum.

Är det lämpligt att ha en halmbock här i världsarvet?

– Vi ser inte att det ska vara någon större fara. Sen kan ju allting hända, men den står så pass säkert här tycker vi. Historien är ju den att den berömda julbocken i Gävle – som tyvärr brann redan igår – tidigare har varit impregnerad en gång på 2000-talet. Och det var enda året den inte brann. Så det kan man ju dra enkla slutsatser av. Och vår bock är impregnerad med flamskyddsmedel, säger brandmannen Peter Schöön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".