Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen efterfrågan på separata badtider för kvinnor på Gotland

Publicerat måndag 5 december 2016 kl 17.01
"Tittar man bara rakt upp och ner kan man ju få känslan av att det är diskriminerande"
(2:09 min)
Solbergabadet. Foto: Tomas Ardin/Sveriges Radio
1 av 2
Ingen av öns simhallar erbjuder separata badtider endast för kvinnor. På Romabadet testades initiativet för ett par år sedan, men lades ner efter bara ett år då intresset inte var tillräckligt stort. Foto: Tomas Ardin/Sveriges Radio
Enhetschef för simhallarna på Gotland
2 av 2
Pär Gustavsson, enhetschef för simhallarna på Gotland. Foto: Sanne Svensson/Sveriges Radio

Speciella kvinnokvällar är populära i flera simhallar på fastlandet. Men på Gotland saknas efterfrågan, menar enhetschefen för öns simhallar.

Flera badhus i Sverige har under de senaste åren infört separata badtider för kvinnor, som av religiösa eller personliga skäl vill bada utan män. De speciella badtiderna har varit omdebatterade sedan starten och förutsättningarna för separata tjejkvällar kan komma att förändras. Just nu utreder Diskrimineringsombudsmannen om könsuppdelade badtider i kommunala simhallar är förenligt med diskrimineringslagen. Det är situationen i Malmö och Stockholm som utreds just nu – och förhoppningen är att de beslut som beräknas fattas den kommande veckan – ska bli vägledande för hur andra badhus agerar. Men här på Gotland saknas separata tider för kvinnor på badhusen helt.

– När Romabadet var i drift provade vi med separata kvinnotider en måndag i månaden under ett år och efter den utvärderingen valde vi att inte fortsätta med det. Det kom kanske totalt 20 personer. Så idag är simhallen öppen för alla, både kvinnor och män, säger Pär Gustavsson, enhetschef för simhallarna på Gotland.

Hur går dina tankar kring DO:s utredning om könsuppdelade badtider strider mot diskrimineringslagen?

– Det blir ju spännande att se vad hon kommer fram till. Tittar man bara rakt upp och ner kan man ju få känslan av att det är diskriminerande. Men ur badsäkerhet är det ju otroligt viktigt att folk lär sig simma. Vi bor ju ändå i Sverige där vi har mycket vatten runt omkring oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".