Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Eleverna utmanade sina fördomar om varann

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 09.01
"Vi vill gärna integrera ungdomar tidigt för att få en bättre förståelse för varandra"
(3:03 min)
Klass 5 och 6 från Endre skola, tillsammans med klass 6 från Solbergaskolan.
1 av 3
Klass 5 och 6 från Endre skola, tillsammans med klass 6 från Solbergaskolan möttes på ICA Maxi Arena – i integrationsprojektet Skolträffen. Foto: Sanne Svensson/Sveriges radio
Nationell projektledare för Skolträffen, Marie Forsberg
2 av 3
Marie Forsberg, nationell projektledare för Skolträffen. Foto: Sanne Svensson/Sveriges radio
Klass 5 och 6 från Endre skola, tillsammans med klass 6 från Solbergaskolan.
3 av 3
Selma Kuhlau, Nelly Lavergren och Julie Lundgren från klass 6 på Endre skola. Foto: Sanne Svensson/Sveriges radio

Elever från Endre skola och Solbergaskolan möttes vid arenahallen för att minska fördomar och utanförskap i integrationsprojektet Skolträffen.

Under tisdagen samlade stiftelsen Goodsport – som verkar för integration genom idrott – klass 5 och 6 från Endre skola, tillsammans med klass 6 från Solbergaskolan. Syftet var att låta ungdomarna mötas i integrationsprojektet Skolträffen och nationella projektledaren Marie Forsberg menar att tanken med projektet är att gränsen mellan ytter- och innerstad ska suddas ut ihop med att bryta fördomar och utanförskap.

– Vi vill gärna integrera ungdomar tidigt för att också få en bättre förståelse för varandra eller så att de lär känna varandra. och många gånger så upptäcker de att de är likadana på insidan, men att de normalt kanske inte skulle träffas om vi inte gjorde skolträffen, säger hon.

Förutom den här träffen kommer ungdomarna att mötas på respektive skola, där de kommer att arrangera en dag för den andra skolan. Men idag möts de på neutral mark.

Vad tycker ni om dagen?

– Det var bra att blandas. Vi har lärt oss mycket om varandra. Till exempel, vi måste åka buss eller bil till skolan. De kan gå! Det är liksom väldigt olika livsstilar om man säger så, säger Selma Kuhlau, från klass 5 på Endre skola.

– Jag tyckte det var kul när vi skulle falla bakåt och verkligen lita på en person vi inte känner. Det var en utmaning! Men vi klarade det. Eleverna från Endre är roliga och det finns några snygga, säger Karl Jodel, från klass 6 Solbergaskolan.

– Jag kände ingen här tidigare men jag börjar tycka att det är kul att prata med andra nu. Det var jobbigt i början, men visste liksom inte vad man skulle säga. men sen blev allt mest roligt, säger Elias Larsson, från klass 5 på Endre skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".