Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Europa League-lottningen: Östersund mot Arsenal Varning för halka - lastbil fast i Lasarettsbacken.

Gotlands fiskareförbund lägger ner

Publicerat måndag 12 december 2016 kl 05.00
Fiskaren Lasse Broman: En epok som går i graven
(2:11 min)
Lasse Broman. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 3
Lasse Broman. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Gotlands fiskareförbund årsböcker. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 3
Lasse Broman funderar på att låta länsarkivet ta hand om förbundets protokoll, årsböcker och mycket annat. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Namnskylt Tärnskär
3 av 3
Namnskylten till Lasse Bromans båt, som ligger i Lauters. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Gotlands fiskareförbund – som sedan 2009 heter Ölands och Gotlands fiskareförbund – har beslutat sig för att lägga ner sig själva.

Yrkesfiskarna på ön är helt enkelt för få. Dessutom är fiskenäringen så omorganiserad att det inte längre finns någon plats för förbundet, säger Lasse Broman, styrelsemedlem och före detta laxfiskare på Fårö: 

– Det är ju en epok som går i graven. Gotlands fiskareförbund bildades 1932.

I över 84 år har alltså Gotlands yrkesfiskare representerats av Gotlands fiskareförbund, som 2009 gick ihop med Ölands fiskareförbund. Då hade medlemsskaran krympt från flera hundra bara på Gotland, till ett trettiotal på varje ö. I dag är de ett femtontal på varje ö, och på det senaste årsmötet, som nyligen hölls på Öland, beslutade sig styrelsen för att lägga ner förbundet. 

– Vi ser ju själva att det börjar bli svårt att få ihop folk till en styrelse. Här är vi två öar, vi säger Gotland här, en ö mitt ute i Östersjön, mitt i Klondyke, vi har vatten runt ikring oss – och det finns inte någon ordentlig fiskmottagning mer än den vi har i Ronehamn, säger Lasse Broman. 

Beslutet att lägga ner grundar sig inte bara på den klena återväxten, det handlar också om den stora omstrukturering som svenskt fiske just nu genomgår. I stället för riksförbund och länsförbund är det numera olika producentorganisationer, baserade på vilken typ av fiske man bedriver, som ska representera fiskarna.  

– Vi har ingen funktion att fylla i dagsläget. Förut var vi ju en remissinstans, men det är vi ju inte längre. 

Att det inte längre finns en organisation som representerar det gotländska fisket, är dock en nackdel, menar
Rolf Gydemo, länsstyrelsens fiskekonsulent på Gotland: 

– Ja, det blir problem, både för fisket som näring, vem som representerar dem. Men det blir också problem för oss på andra sidan, myndigheter. Vilka ska vi prata med, vilka är det som representerar fisket? Det här är ytterligare en del i den, ska vi säga oroande och illavarslande, utveckling som sker inom det småskaliga kustfisket. Konsekvensen av det är att det drivs mot en storskalighet i stället. 

Beslutet att lägga ner Ölands och Gotlands fiskareförbund förutsätter att samma beslut tas på ytterligare ett årsmöte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".