Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hyran för Slite hamn kan stanna vid 25 miljoner

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 05.00
Hamnchefen: Osäkert hur stora intäkterna blir.
(2:13 min)
Slite hamn med Apotekskajen januari 2010. Flygfoto: Gunnar Britse.
1 av 2
Slite hamn med Apotekskajen. Arkivfoto: Gunnar Britse.
Mats Eriksson. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
2 av 2
Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Det är inte alls säkert att Region Gotland får in 50 miljoner kronor om de hyr hamnen i Slite till Gazprom. Det kan lika gärna bli hälften så mycket.

24 000 lastbilstransporter och över 1000 fartygsanlöp är vad som väntar Sliteborna om Region Gotland beslutar sig för att hyra hamnen till Gazprom.

– I dagsläget har vi 100 anlöp till Slite hamn per år. Och tittar man på projektet så behöver vi ha ytterligare 1 100 anlöp per år. Vilket är ganska mycket, säger Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson. 

Även om det ännu inte är avgjort om Region Gotland kommer att hyra ut Slite hamn till det ryskägda projektet Nordstream 2 så har tekniska förvaltningen lämnat in en ansökan om tillfällig hamnverksamhet, till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation. Förutom de 1 100 fartygsanlöpen, handlar det bland annat om att förvara 6 000 rör i Vikhagen, som ligger i utkanten av Slite. Rör som också ska transporteras mellan Vikhagen och hamnen.

Går det att översätta antalet rör till antalet lastbilstransporter? 

– Ja, absolut. Lastbilen ska ju gå upp till Vikhagen och sen tillbaka, så ett rör är ju två transporter genom samhället. Sen ska det upp och sen ner så varje rör som går upp och sen går ner till hamnen är fyra fordonsrörelser genom samhället. 

Och fyra gånger sextusen blir 24 000. 

– Ja, det är riktigt. 

Hur stora intäkterna blir, om man hyr ut hamnen, är det ingen som kan säga i dagsläget. De 50 miljoner kronor som brukar nämnas, är ett beräknat maxbelopp – men det kan också bli hälften så mycket, berättar Mats Eriksson.

– Lägger man 30 000 rör med den storleken på fartyg som det var förra gången, då är vår beräkning att det är 25 miljoner. Skulle man lägga båda de här gasledningarna från Slite, då skulle det kunna vara den dubbla intäkten, det vill säga 50 miljoner ungefär. 

Men oavsett om projektet blir av eller inte så innebär det kostnader för regionen, bland annat för att ta fram den miljökonsekvensbeskrivning som behövs. 

– Ja, det är riktigt. Så är det. 

Vad är det för pengar vi pratar om ungefär? 

– Ja, min bedömning, utan att ha räknat på det exakt, är någonstans mellan en halv och en miljon. 

De säkerhetspolitiska aspekter som uthyrningen av Slite hamn har aktualiserat, prövas inte av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation. 

– Nej, det här är en ren miljöprövning, egentligen, för hamnverksamheten. Den ska inte belastas av nånting annat utan det är en separat process i sig. 

När Nord stream 1 byggdes fraktades 10 000 rör genom Slite, alltså betydligt fler än de 6 000 man söker tillstånd för den här gången. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".