Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalbrist på Lantmäteriet

Publicerat måndag 26 december 2016 kl 07.22
"Vi är inte glada och nöjda"
(1:48 min)
Catharina Hökby, enhetschef Lantmäteriet
Catharina Hökby, enhetschef Lantmäteriet Foto: Magnus Liljesköld/SR Gotland

Om du behöver vända dig till lantmäteriet kan du få vänta i över ett år innan ditt ärende är färdigbehandlat.

– Våra väntetider beror på att vi inte kan rekrytera så många medarbetare som vi skulle vilja. Det är en brist på förrättningslantmätare runt om i hela landet och utbildas mycket färre än vad marknaden vill ha, säger Catharina Hökby, enhetschef på Lantmäteriet. 

Ja, det tar mellan nio och femton månader att få sitt ärende färdighandlagt av Lantmäteriet. Det kan till exempel handla om att en fastighet ska säljas i samband med en avstyckning. Den långa väntetiden kan vara påfrestande för den som väntar på besked och när väntan blir lång så hör en hel del av sig till Lantmäteriet.

Inte nöjda

– Det är klart de gör, säger Catharina Hökby. Det är klart de inte är glada och nöjda, det är inte vi heller. Det här är inte en önskvärd situation att vi ska ha det på det här sättet.

Catharina Hökby bedömer att bristen på lantmätare kommer att hålla i sig flera år framöver. Men Lantmäteriet försöker nu korta väntetiden på andra sätt.

– Vi verkar för att det ska bli fler utbildade, men vi ser också över vår process och ser att vi kan anställa andra yrkeskategorier. Vi anställer nu jurister och fler mätningsingenjörer och assistenter än vi gjorde tidigare.

Oklart hur lång väntetiden ska vara

Idag är väntetiden mellan nio och femton månader, men hur lång tid den bör vara är idag oklart. 

– Vi håller på att ta fram vad som skulle kunna vara lämpliga kötider, säger Catharina Hökby. Jag tror inte vi någonsin kommer att komma till en situation där det kommer att handläggas direkt. Det är en obalans över året när ärenden kommer in och vi skulle då ibland få vänta på ärenden. Det kommer alltid att vara en viss kötid, men jag har ingen siffra idag på vad som skulle vara lämpligt, säger Catharina Hökby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".