Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kärleken till lutfisken lever vidare – men inte tillagningstraditionen

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 16.04
"Det är ungefär som att brygga gotlandsdricka – det är en rätt stor procedur som tar många timmar"
(2:41 min)
Lutfisk
1 av 2
Anna-dagen och 15 dagar kvar till jul, idag ska lutfisken läggas i blöt för att bli klar till julbordet. Foto: Jan Collsiö/TT
Lutfiskfantasten Gunnar Norrby, som är aktiv inom skog och fiske
2 av 2
Lutfiskfantasten Gunnar Norrby tror att allt färre gotlänningar tillagar traditionsenlig lutfisk för att kunskapen saknas och rädslan inför att göra fel får folk att hellre köpa en färdig fisk i butik. Foto: Sanne Svensson

Enligt tradition ska lutfisken läggas i blöt idag, men allt färre gotlänningar verkar tillreda rätten på gammalt vis.

Grattis på namnsdagen Anna - och grattis alla lutfiskälskare! I traditionsenlig ordning läggs lutfisken i blöt på Anna-dagen - 15 dagar före jul – för att fisken ska bli klar till julbordet. Det är en ganska omständlig procedur. Det krävs blötläggning, ett lutbad och sedan urvattning - innan de från början papperstorra fiskarna har blivit till mjälla vita bitar.

Och runt om på ön kryllar det av lutfiskälskande gotlänningar, men det traditionella sättet att göra lutfisk på verkar ha fallit i glömska. 

Lutfiskfantasten Gunnar Norrby, som är aktiv inom skog och fiske, menar att den nedåtgående trenden i att tillreda sin egen lutfisk är tidsbrist och att risken för att det blir fel är för hög för att orka genomgå den 3-4 veckor långa tillredningsprocessen.

– Jag har faktiskt tänk att jag skulle göra min egen lutfisk ordentligt i flera år men det har inte blivit av. För min del är det tidsbristen som är problemet, men generellt tror jag att det är proceduren som askräcker. Om man inte gör rätt kan fisken försvinna helt i processen och det blir bara en grå sörja kvar. Men det är ju godast med hemlagat ändå, säger han.

Jag har hört mig för bland en del äldre gotlänningar från olika socknar och ingen av dem känner till någon som lutar sin egen fisk längre. Känner du någon som gör det på traditionellt vis?

– Nej, förr i tiden när jag var ung så lutade ju till och med handlarna själva i affärerna i stora kar. Så det kan hända ett detta är någonting vi behöver ta upp igen, för jag anser ju att lutfisk är den viktigaste ingrediensen på julbordet.

Vad är det som är så speciellt med lutfisken?

– Smaken! Alltså i sig själv så smakar ju inte lutfisken så mycket – men i kombination med béchamelsåsen, salt, peppar, senap och gröna ärtor, då är det oerhört gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".