Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stefaan De Maecker trygg med ambulanssituationen

Uppdaterat fredag 16 december 2016 kl 15.19
Publicerat fredag 16 december 2016 kl 15.06
"Otroligt svårt att göra rätt hela tiden"
(2:37 min)
Stefaan De Maecker. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Stefaan De Maecker. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Regionrådet Stefaan De Maecker (MP) ordförande i Gotlands hälso- och sjukvårdsnämnd, tycker inte att politikerna medverkat till mindre generös utlarmning.

P4 Gotland har rapporterat om hur Emma fick tjata för att SOS Alarm skulle skicka en ambulans, efter att hennes mamma hade slagit huvudet så att blodet rann - ur en artär visade det sig på lasarettet. Vi har också berättat om hur Alexander nekades ambulans när han skurit sig svårt i handen. Där har SOS Alarm i efterhand medgett att de gjorde fel. Samtidigt har det blivit ovanligare att Räddningstjänstens brandmän rycker ut till folk i väntan på ambulans, när larminstruktionen blivit snävare.

Nu svarar den högste politiskt ansvariga på Gotland, miljöpartisten Stefaan De Macker, på hur han ser på händelserna.

– Självklart är det så att inom hela vården måste vi undvika att begå fel. Men jag tror att vi även i framtiden, speciellt i utlarmningssituationer kommer se att det förekommer fel. Det är otroligt svårt att göra rätt hela tiden. Det är lätt att dra på stort, men så otroligt ofta det blir rätt, och det är ändå det normala. Ibland blir det fel och vi måste försöka undvika det så klart, säger Stefaan De Maecker.

Har ni på något sätt från politiskt håll medverkat till att sänka nivån på när ambulans ska larmas ut?

– Det är SOS Alarm som gör bedömningen av utalarmeringen av ambulanser. Som jag uppfattat det är det de som har ett beslutsstöd och inte vi. Kostnaden för våra ambulanser uppstår i samband när vi bestämmer oss för vilken kapacitet vi ska ha. Det har vi när vi gör en upphandling - i det här fallet är det Falck som har vunnit den. Där har vi fastställt hur många ambulanser som ska finnas tillgängliga. Det är i det skedet kostnaden uppstår. Sedan har vi en fast kostnad oavsett hur många gånger bilarna körs.

Men kan det finnas något samband mellan kapaciteten på ambulanser och att sådana här händelser som vi berättat ominträffar?

– Jag ser inget direkt samband mellan bedömningen att skicka ambulans eller inte och hur många ambulanser som finns.

Kan alla på Gotland känna sig trygga med att ambulansen kommer när de behöver?

– Jag känner mig väldigt trygg i att vi har en bra ambulanstjänst. Just Alexander råkade ut för en felbedömning, som SOS Alarm erkänt. Då är det väldigt beklagligt. Det förekommer dock väldigt sällsynt, är min bedömning. Generellt känner jag mig trygg med den beredskap vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".