Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort intresse för ekoskinka till jul

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 16.13
Svenskt butikskött: Nu kan vi möta upp efterfrågan
(1:55 min)
Julskinkor i kyldisk. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio
Julskinkor i kyldisk. Arkivbild/Sveriges Radio P4 Gotland

Allt fler kunder vill ha ekologiskt kött på julbordet. Och tillgången har aldrig varit större. Fast gotländsk ekoskinka? Nej, inte än.

- Det finns ett generellt intresse för ekologiska produkter numera och det är det som slår igenom, säger Dirk van der Krogt vid Svenskt butikskött som äger Gotlands Slagteri.
 Han konstaterar att det aldrig har funnits så mycket ekologisk julskinka i butikerna som till denna jul.
Tidigare har efterfrågan varit större än tillgången, men nu har för första gången uppfödningen av KRAV-grisar hunnit ifatt kundernas önskemål.

Men den som vill ha ekoskinka som är producerad på Gotland blir besviken.
Här har grisböndernas intresse för ekologisk produktion hittills varit svagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".