Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler som jobbpendlar från Gotland än till

Publicerat söndag 25 december 2016 kl 10.30
"Det är klart att folk kan pendla lite mer idag"
(2:32 min)
Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

Pendlarna med jobb på Gotland har blivit fler. Trots ökningen är det ändå drygt tusen fler som pendlar åt andra hållet - till ett jobb på fastlandet.

– Vissa kommuner är ju inpendlingskommuner, medan andra har mer utpendling, säger Lukas Gamerov på Statistiska centralbyrån.

Att folk som jobbar på Gotland också ska vara folkbokförda på ön och betala sin skatt till Region Gotland - det tycker somliga är en viktig fråga. Men siffrorna från SCB visar att det är fler gotlänningar som jobbar på fastlandet än fastlänningar som jobbar på Gotland.

Den färska statistiken från SCB om in- och utpendling över kommungränserna tar sitt avstamp i just folkbokföring och kontrolluppgifter från arbetsgivare. Alltså var bor folk - var jobbar de.

Siffrorna från Statistiska centralbyrån visar att inpendlingen till Gotland ökat med lite drygt 100 personer (113) under 2015. Samtidigt minskade "utpendlingen" något; alltså att gotlänningar reser över vattnet för att jobba. (28 färre jämfört med året innan.)

Men det är fortfarande drygt tusen personer fler som pendlar till fastlandet för att jobba - än som pendlar till ett jobb på Gotland.

-Folk kanske kan pendla lite mer idag än man gjorde förr, säger Lukas Gamerov.

Stockholm är den stora magneten för pendlande gotlänningar, men Uppsala, Växjö och Linköping sticker också ut som kommuner där gotlänningar har ett jobb.

SCB:s statistik visar att vissa kommuner mer och mer blir utpräglade inpendlingskommuner; Solna och Älmhult t ex, som också lockat gotlänningar, medan andra kommuner blir sovstäder. Men Gotlands pendlingssiffror som helhet är inget som fått Lukas Gamerov på SCB att reagera särskilt.

-Gotlands siffror är ju ganska så låga, både vad gäller in- och utpendling, säger han.

Att 1147 personer pendlar till ett jobb på ön och 2194 gotlänningar pendlar till ett jobb på fastlandet är ändå ganska små tal, tänker han.

- Och att det är svårigheter att "ta sig".

Hur används då statistiken? Till vilken nytta är det att veta hur det är fatt med pendlandet?

Lukas Gamerov tror att det är bra för kommuner och regioner att veta om invånarna drar sig därifrån eller är där. Ur planeringssynpunkt är det alltid bra att se om man är attraktiv som en arbetskommun eller inte, säger Lukas Gamerov.

SCB har ett knippe "registerbaserad arbetsmarknadsstatistik" i syfte att ge information om befolkningens sysselsättning.

Och pendlingen visar sig alltså när SCB kollar var folk är folkbokförda och var de har sitt arbete. Kontrolluppgifter från Skatteverket är en viktig källa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".