Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Domprosten i Visby anmäld efter Facebookinlägg

Publicerat måndag 20 februari kl 05.00
Monika May: Skadar alla prästers anseende
(2:58 min)
Mats Hermansson i Visby domkyrka. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland
1 av 2
Mats Hermansson i Visby domkyrka. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland
Kontraktsprost Monika May, domkapitelsledamot. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
2 av 2
Kontraktsprost Monika May, domkapitelsledamot. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.

Domprosten Mats Hermansson har inte tagit sin tystnadsplikt på allvar, anser kontraktsprosten Monika May, som vill att domkapitlet agerar skarpt.

- Jag tror att det är smärtsamt för alla att läsa en sådan här uppdatering med så dåligt omdöme. Jag vet ingen annan som skulle skriva så här på Facebook, säger Monika May och nämner att alla präster är skolade i en tystnadsplikt som är väldigt genomgripande.

Skrev om en dag på jobbet

Domprosten Mats Hermansson har över 1 200 vänner på sin Facebook-sida, där han alltså skrev om en dag på jobbet i sjukhuskyrkan. Han berättade bland annat att han talat med "en son som förlorat sin mor, en kvinna som skulle på ett svårt läkarbesök, en man som förlorat en han känt länge i ett självmord, en far som var orolig för familjens ekonomi fick löfte om bidrag, en ung kvinna som förlorat sin mor alldeles för tidigt". Mats Hermansson skrev också att "några som är engagerade i barn som är utvisningshotade berättade om sitt arbete".

- Jag tycker det är allvarligt på så många olika sätt. Som patient på lasarettet måste man kunna söka upp en präst i sjukhuskyrkan utan att riskera behöva läsa om det på Facebook dagen efter.

"Skadar alla prästers anseende"

Monika May blev oerhört illa berörd av att domprosten Mats Hermansson med sina ord röjer de samtal han haft med människor i utsatta situationer.

- Det är så simpelt, tycker hon.

Monika May anser att domprosten genom dessa skildringar skadar inte bara sitt eget anseende utan alla prästers anseende.

Domprosten Mats Hermansson har varit anmäld till Domkapitlet i Visby flera gånger tidigare. Den här gången kommer anmälan från just en av ledamöterna i domkapitlet. Monika May representerar där "vigningstjänsten Gotland"; alltså de prästvigda och diakonerna. Hon anser att hon har ett ansvar att nu påtala hur domprosten uppträtt på Facebook. Hon tycker att han cyniskt har använt sig av de människor han omnämner för att prata om hur bra han jobbar.

Monica May anser att domprosten behandlat människor med förakt, när de sökt sig till honom i själanöd.

-Han använder ju dem som exempel på hur bra han jobbar. Det är ju ett slags förakt i det, tycker hon.

"Häpnadsväckande omdömeslöshet"

I sin anmälan till Domkapitlet skriver Monika May att det finns stöd i kyrkoordningen för att agera mot en präst som inte tar sin tystnadsplikt på allvar.

Hon förväntar sig att Domkapitlet agerar med skärpa mot det hon kallar för "häpnadsväckande omdömeslöshet".

- Jag vill inte på något sätt föregripa Domkapitlets bedömning säger Monika May och betonar att hon inte kommer att delta och döma när hennes anmälan mot Hermansson behandlas i domkapitlet, eftersom hon är jävig nu.

Domprosten: Det är påhittat

Domprosten Mats Hermansson säger till P4 Gotland att själva historien är en uppdiktad berättelse:

– Det är jätteviktigt att berätta vad kyrkan egentligen gör, säger Mats Hermansson bland annat i intervjun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".