Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norrlandabor häpnar över sönderkörd länsväg

Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 05.00
Barbro Sandell: Jag tror man måste göra helt ny väg.
(2:14 min)
Tjälskadad länsväg 146. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
1 av 3
Tjälskador på länsväg 146. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Lars-Ulle Gadefors och Barbro Sandell, Norrlanda. Foto:Katarina Hedström/Sveriges Radio
2 av 3
Lars-Ulle Gadefors och Barbro Sandell, Norrlanda. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Lastbilstransport med kalksten på väg 146. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
3 av 3
Lastbilstransport med kalksten på väg 146. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

I Norrlanda är den sönderkörda länsväg 146 ett hett samtalsämne. Tunga kalkstenstransporter misstänks ha bidragit till att vägen är i uselt skick.

– Jag tror att man måste göra en helt ny väg, säger Barbro Sandell. Det går inte och lappa och laga mer, säger hon och får medhåll av Lars-Ulle Gadefors.

Medan P4 Gotland står där vid väg 146 och pratar med Norrlandabor om hur vintern farit fram med vägbanan kommer ett exempel på det som kan förklara att vägen är i så mycket sämre skick nu än efter många andra vintrar; en lastbil med släp. I lasten: Kalksten från Etelhem.

Lastbilen kör norrut på vägen där hastigheten nu fått sänkas till 50 km/h på grund av tjälskadorna. 80-skylten är täckt av en blå plastsäck och utmed vägkanten står varningsskyltar för stenskott.

Tjälskador efter en vinter är de vana med på den här vägen. Men det senaste halvårets belastning med så mycket tung lastbilstrafik är en nyhet i Norrlanda.

Kalkstenstrafiken är ett resultat av att SMA-mineral i höstas fick nej till fortsatt brytning vid Stucks i Bunge. För att klara sina åtaganden köper SMA kalksten från Etelhems-täkten och kör på lastbil till Stucks.

Lars-Ulle Gadefors är lite snopen att de i Norrlanda märker effekten av Mark-och miljööverdomstolens nej till SMA:s önskade brytning på norr.

– Jag har ju tänkt att man bodde så att man slapp att bestämma sig hur det skulle vara på norr. Men nu har vi indirekt blivit drabbade i alla fall, säger han.

Utanför sitt hus, vid Aurungs i Norrlanda, har Barbro Sandell sett lass efter lass och undrat varifrån lastbilarna med sten kommer och vart de är på väg. Och hur länge det ska pågå.

Det rör sig om runt sex kilometer kvaddad väg på sträckan Norrlanda - Gothem, tror Lars-Ulle Gadefors. Bort till Gothem är det 8 km väg genom skogen.

Barbro Sandell anser att vägen med sina hål är i ett farligt skick - inte minst för cyklister när den säsongen snart kommer igång - med bilar som riskerar att slunga stenskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".