Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grannar till stenbrytning i Etelhem klagar på buller

Publicerat torsdag 23 mars kl 05.00
Granne: Det gungade så knäna böjdes
(2:34 min)
Roma Grus täkten vid Tänglings, Etelhem. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
1 av 2
Roma Grus täkten vid Tänglings, Etelhem. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

I Etelhem har boende närmast grus- och bergtäkten vid Tänglings reagerat negativt på den senaste tidens ökade produktion. Vill att länsstyrelsen skärper tillsynen.

- Buller och ängslan för vårt vatten, säger Lars-Erik som grund för den kritik som framförts till länsstyrelsen. Brytningen har tilltagit och det pågår verksamhet vid tidpunkter utanför tillståndet för drifttiderna, hävdar han.

Som P4 Gotland berättat har kalksten från Etelhems-täkten börjat säljas till kalkindustrin på norra Gotland. Bland annat efter SMA-minerals brytstopp.

Lars-Erik Andersson vid Nygårds i Etelhem har egentligen ingenting emot verksamheten som sådan där i grus- och bergtäkten i socknen, så länge givna tillstånd följs; för brytning, sortering och krossning, till exempel. Men han är kritisk till omfattningen på senare tid när, när produktionen ökat.

Han är en av de grannar som lämnat klagomål till länsstyrelsen, på verksamheten i täkten.

Ann Sofi Rundblom är också kritisk till buller från krossverk och sprängningar som hon upplever för kraftiga. Hennes hus ligger precis vid vägen, där täkten ligger snett över på andra sidan. Och hon har till tillsynsmyndigheten för täkten, alltså länsstyrelsen, anmält bland annat en sprängning förra året. Golvet gungade i hennes kalkstenshus, säger hon.

- Jag var inomhus och stod på köksgolvet och det gungade så att mina knän böjdes. Den var mycket kraftig, säger hon.

Efter att de klagat har det blivit bättre besked om när det ska sprängas, säger de.

Men dessförinnan hävdar de att sprängningar skett utan det meddelande som krävs till boende i närheten.

Både Lars-Erik Andersson och Ann-Sofi Rundblom tycker att länsstyrelsen måste skärpa sin tillsyn av verksamheten; studera miljörapporterna mer ingående och eventuellt komma med villkor för tidpunkter för när transporter från täkten får ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".