Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så kan det bli mer vatten på Storsudret

Publicerat fredag 24 mars 2017 kl 05.20
"Man kan bygga små hinder så stannar vattnet längre i ån"
(1:36 min)
Projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet.
Staffan Filipsson, projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet. Foto: Marie Hedberg, IVL Svenska Miljöinstitutet

För att förbättra vattensituationen på Storsudret pågår nu en förstudie om olika tekniker för att ta hand om vattnet på ett så effektivt sätt som möjligt.

Det är IVL, Svenska Miljöinstitutet som tillsammans med bland andra Forum Östersjön, Region Gotland, KTH och Uppsala Universitet genomför förstudien. Staffan Filipsson på IVL är projektledare för förstudien och han säger att det finns flera tekniker som skulle kunna öka vattentillgången.

– Man kan till exempel aktivt infiltrera regnvatten, alltså att man ser till att det stannar kvar lite längre så att man hinner infiltrera det ned till grundvattnet. Det kan också handla om att skapa mindre dammar och små våtmarker och att försöka hitta fickor där man kan lagra grundvattnet under lite längre tid.

Ett sätt att öka mängden grundvatten är alltså att se till att det blir mindre regnvatten och smältvatten från snö som rinner ut i havet och att det vattnet istället sipprar ned i marken och vidare ner i berggrunden. Och för att göra det så kan små barriärer byggas upp i vattendrag.

– Man kan bygga små hinder om man har en å, säger Staffan Filipsson. Har man ett litet hinder så stannar vattnet lite längre i ån. Då hinner vattnet infiltrera mer till de platser vi identifierat där man kan samla mer vatten. 

Det som genomförs nu är alltså en förstudie med bidrag från den statliga forskningsfinansiären Vinnova. Förutom IVL är bland andra Forum Östersjön, Region Gotland, KTH och Uppsala Universitet engagerade i förstudien. Förhoppningen är att resultaten av studien ska leda till mer skarpa projekt som förbättrar vattensituationen på Storsudret.

– Kan det här bli realiserat så tror jag att det kan locka både beslutsfattare, forskare och företag från stora delar av världen som kommer vilja komma hit och titta på hur det här kan lösas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".