Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad stenbrytning i Etelhem ger mer pengar till socknen

Publicerat lördag 25 mars kl 10.27
Karl-Gustaf Svensson: Vi hade en bra förhandlingssits
(1:40 min)
Täkten vid Tänglings, Etelhem. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
1 av 2
Täkten vid Tänglings, Etelhem. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Karl-Gustaf och Agneta Svensson, Bare Etelhem. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
2 av 2
Karl-Gustaf och Agneta Svensson, Bare Etelhem. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Stenbrytningen i Etelhem ger återbäring. En "sockenpeng" för grus och sten har bland annat gått till hjärtstartare, boulebana och upprustning vid Sigvalde träsk.

Karl-Gustaf Svensson är en av dem som förhandlade fram "sockenpengen".

– Ska de köra bort Etelhem och vi får inte ett nickel? Det började med att LRF-avdelningen tog tag i den funderingen, säger Karl-Gustaf som är ordförande för LRF-avdelningen.

Det var Karl-Gustaf eller Kalle Svensson vid Bare i Etelhem som kom på det; att det borde gå pengar tillbaka till socknen om en massa grus och sten skulle brytas och köras därifrån. Hade de i Näs kunnat ordna en sockenkassa för att få tillbaka något från vindkraftverkens intåg i socknen så skulle väl något motsvarande kunna fixas också för kalken, tänkte han. Idén möttes först med viss skepsis.

– Kan vi verkligen göra på det viset, med tanke på att aktörerna i täkten äger den mark de bryter på. Det kunde vi, konstaterar Kalle.

Åkericentralen och Roma Grus äger var sin täkt i princip på samma ställe. Och det var i samband med att aktörerna i täkten skulle göra miljökonsekvensbeskrivningar kring hur de tänkte hantera det vatten som skulle behöva pumpas från täkten som förhandlingsläge uppstod. Socknens kanalföretag skulle ju påverkas.

Det förhandlades fram en ersättning, indexreglerad. Så örena stiger.

Det är ännu oklart vad den senaste tidens ökade produktion - det senaste halvårets leveranser från Etelhem till kalindustrin på norra Gotland kommer att ge för återbäring till socknen. Men 2015 fick Etelhem 30 000 kronor från aktörerna i täkten. Roma Grus betalar ersättning för både grus och berg. Åkericentralen bara för berg.

– Har de 30 ton i lasset så kanske vi har 7 kronor. Det låter kanske inte så jättemycket, men det blir pengar av ändå, säger Kalle.

Det är sex olika föreningar i Etelhem som är med i sockenföreningen och får del av pengarna; Bygdegårdsföreningen, Röda Korset, Sockenkyrkorådet, LRF-avdelningen, Hembygdsföreningen och Etelhems IF. Och det finns egentligen två avtal om ersättning från täkterna. Ett avtal ligger vid kanalföretagen; Lundsmyr, Bare och Nygårds kanalföretag.

Det andra avtalet ligger vid hembygdsföreningen.

Sockenpengarna från täktverksamheten har blivit ett välkommet tillskott som gjort att det i Etelhem funnits pengar för medfinansiering av projekt som krävt en egeninsats. Det har rustats runt Sigvalde träsk, anlagts boulebana vid bygdegården, idrottsföreningen har kunnat startat gym och det finns planer på vandringsled vid Hageby träsk.

Agneta Svensson tycker att sockenpengen från kalken gjort mycket nytta i Etelhem.

– Det blir en levande socken, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".