Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

1177 gav råd om isglass istället för att uppmana att åka till akuten

Publicerat måndag 27 mars kl 12.59
1177-sjuksköterska: "Det är ju väldigt svårt idag med sjukhus och bli inlagd och få hjälp och så"
(1:59 min)
Sanna dog när hon var 18 år.
Sanna dog när hon var 18 år. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Under Sannas sista dagar i livet ringde föräldrarna flera samtal till telefonrådgivningen 1177. Men istället för att uppmanas att åka till akuten gav de råd om att köpa isglass och ge vätskeersättning.

Vi har under dagen berättat om 18-åriga Sanna som dog i den ovanliga sjukdomen Addison. Sjukvården hade kunnat rädda hennes liv, men en lång rad fel begicks.

- Man tror ju att sjukvårdsupplysningen vet bäst. När de sa att det var vinterkräksjukan så trodde vi det också, säger Sannas mamma Anitha.

Sjuksköterskorna på 1177 bedömde att Sanna hade vinterkräksjukan. Men egentligen var hon akut sjuk i binjuresjukdomen Addison och behövde vård omgående.

Vi kan följa vad som hände i telefonsamtalen i de utskrifter som finns sparade.

Och under helgens alla samtal så uppmanar inte sjuksköterskorna att omgående åka till akuten.

Det borde de ha gjort. Enligt det rådgivningsstöd som finns för 1177 så ska man ge rådet att omgående uppsöka vård om man kräks och inte får behålla vätska eller har allmänpåverkat tillstånd, till exempel om man inte orkar flytta sig. Som det var för Sanna.

Istället gav man råd om vätskeersättning, isglass och äggtoddy.

Och sjuksköterskorna gav också en negativ bild av den vård Sanna skulle tänkas få på akuten. Så här sa en av sjuksköterskorna:

"Med vet du alltså, det är ju väldigt svårt idag med sjukhus och bli inlagd och få hjälp och så. Det är nästan stört omöjligt".

Eftersom 1177 på Gotland drivs av det privata företaget Previa kan de inte se några journaler. Det trodde Sannas föräldrar.

Och när en av sjuksköterskorna rådgjorde med den beredskapsläkare som hade jour i primärvården, bedömde läkaren att det inte var vinterkräksjuka och att Sanna borde uppsöka akuten.

Men det framfördes inte till Sannas föräldrar.

Dagen efter dog Sanna.

Urban Svensson är medicinskt ledningsansvarig läkare på Previa, som driver 1177 på Gotland:

- I det här fallet borde man, särskilt efter de upprepade samtalen ha kommit fram till, och det gjorde man också men inte tillräckligt tydligt, att det fanns ett behov av akut sjukvård. Men det har man misslyckats med. Sen har man dessutom blandat in en del osakliga utsagor som inte har ett dugg med sjukvårdsrådgivning att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".