Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen: fisk odlas bäst på land

Publicerat torsdag 30 mars 2017 kl 05.00
Andreas Pettersson: Det finns potential att starta fiskodling nu
(2:09 min)
Andreas Pettersson, länsstyrelsen Gotland. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Andreas Pettersson, kust- och havsmiljöhandläggare på länsstyrelsen Gotland, har tidigare forskat om vattenbruk vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Länsstyrelsen på Gotland har ansökt om 565 000 kronor från de så kallade Peter Larsson-pengarna för att undersöka möjligheterna att odla fisk på land.

– I första hand handlar det om landbaserad fiskodling. Det tror jag är det som Gotland bör satsa på, eftersom det inte riktigt finns det miljöutrymmet i Östersjön i dag, säger Andreas Pettersson, kust- och havsmiljöhandläggare på länsstyrelsen. 

Genom att odla fisk i slutna system på land, slipper man problemet med att fiskmatrester och fiskbajs övergöder Östersjön. 

– Använder du en landbaserad odling så har du också möjlighet till det här som kallas för aquaponi, där du kan samodla växter och fisk, fortsätter Andreas Pettersson. 

Då kan det näringsrika fiskbajset bli gödning åt exempelvis gurkor, vilket det finns planer på i Slite – där man dessutom hoppas kunna använda sig av uppvärmt vatten från cementfabriken. 

De största nackdelarna med landbaserad fiskodling är höga investeringskostnader och att det kräver goda kunskaper om såväl teknik som fiskbiologi. 

Förutom projektet i Slite, har även Forum Östersjön på Sudret ett fiskodlingsprojekt på gång, liksom Hushållningssällskapet på Gotland, som vill jobba med förädling av lokalt odlad fisk. Samtliga har ansökningar om stöd från Leader Gute på gång och Andreas Pettersson, kommer att samarbeta med dem alla tre, ifall han får klartecken för sitt projekt. 

I den nationella livsmedelsstrategin, som regeringen presenterade i januari i år, pekas vattenbruket som en näring med stor utvecklingspotential, inte minst på landsbygden. 

Men på Gotland har fiskodlingen aldrig tagit fart. 

– Det är kräftodling som är det vattenbruk som vi har hållit på med här på Gotland. Men det finns potential att starta vattenbruk nu, om man bara gör det på rätt sätt, säger Andreas Pettersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".