Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Privat vårdcentral med läkare i Klinte - eller BVC

Uppdaterat tisdag 4 april kl 10.06
Publicerat tisdag 4 april kl 03.48
Stefaan de Maecker (MP): Jag vill inte säga vad jag tycker
(2:22 min)
Klintehamns vårdcental. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 2
Antingen fortsätter Klinte vårdcentral som filial till regionens vårdcentral i Hemse - eller så blir den filial till privata Hansahälsan i Visby. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Möte om vårdcentralen i Klintehamn. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 2
Omkring 170 personer närvarade under mötet på måndagskvällen. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

I Klintehamn igår kväll presenterade Region Gotland två alternativ för Klinte vårdcentral för att lösa läkarbristen. Omkring 170 personer deltog vid mötet.

Antingen fortsätter Region Gotland att driva vårdcentralen i Klintehamn ungefär som i dag, utan läkarbemanning men med barnavårdscentral. Eller så tar ett privat vårdföretag över, som bemannar vårdcentralen med två läkare – men då blir öppettiderna sämre och barnavårdscentralen måste troligen stänga.

På plats under mötet i i går kväll fanns bland andra hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Stefaan de Maecker (MP), som lyssnade till Klintebornas reaktioner på de två alternativen.

– Jag uppfattar att läkarbemanningen var ett tungt vägande argument, för det alternativet. Och frågan om bvc uppfattade jag också att den var viktig, att se hur vi kan säkra en barnhälsovård på plats. 

Eftersom Region Gotland inte har lyckats rekrytera någon av de två läkare som egentligen ska bemanna vårdcentralen i Klintehamn, har det norskägda vårdbolaget Unicare erbjudit sig att ta över verksamheten och bemanna de två tjänsterna. Bolaget kommer i så fall att driva vårdcentralen i Klinte som en filial till Hansahälsan i Visby, som Unicare redan driver. Om regionen fortsätter att driva vårdcentralen blir det ungefär som i dag, som en filial till Hemse vårdcental, med distriktssköterska men utan läkarbemanning. 

– Det som oroade mig litet grand med Hansahälsan, det var att det var väldigt korta öppettider. Mellan nio och två bara, sa Sandabon Annika Ågren efter presentationen av de två alternativen. 

Men i likhet med de flesta av de som uttalade sig under mötet, föredrog hon spontant ändå det privata alternativet, med läkarbemanning, men sämre öppettider.

Men, det var som sagt också många som oroade sig över hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Dalemars besked: en vårdcentral i privat regi innebär, enligt hennes bedömning, att Klintehamn inte kommer att kunna behålla bvc, barnavårdscentralen.

Mats Ågren, från Sanda, resonerade så här:

– Jag skulle gärna se att man kunde fortsätta i regionens regi, med bemanning enligt det koncept som har varit, med minst två läkare. Men med de här alternativen, att vi skulle vara en filial till Hemse och inte ha nån läkare, ja då finns det ju inget alternativ. Även om Unicares förslag har korta öppettider så har de ju ändå läkare. Och det är ju det vi efterfrågar. 

Den 20 april ska politikerna i Region Gotlands hälso- och sjukvårdsnämnd besluta vilket av de två alternativen man väljer.

– Jag vill inte här och nu säga vad jag tycker, då kanske jag förstör själva diskussionen. Jag vill kunna diskutera det här i lugn och ro. Men beslut kommer att fattas i slutet på april och då kommer ni att få tydliga besked, säger Stefaan de Maecker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".